Stanowisko Prezydium KK nr 2/19 ws. złamania prawa przez Castorama Polska Sp. z o.o.

Prezydium Komisji Krajowej NSZZ „Solidarność” uznaje zwolnienie, pozostających pod szczególną ochroną, członków Komisji Międzyzakładowej NSZZ „Solidarność” w Castorama Polska Sp. z o.o. za rażące złamanie Konstytucji RP oraz krajowego i międzynarodowego prawa.

Żądamy natychmiastowego i bezwarunkowego przywrócenia do pracy na dotychczasowych stanowiskach i na dotychczasowych warunkach wszystkich bezprawnie zwolnionych członków Komisji Międzyzakładowej. Żądamy wyciągnięcia konsekwencji dyscyplinarnych wobec osób, które dopuściły się tak bezpardonowych antyzwiązkowych działań. Osoby te w sposób bezpośredni naruszyły zarówno polskie prawo, jak i prawo międzynarodowe.

Oświadczamy, że NSZZ „Solidarność” w obronie pracowników zwolnionych w Castorama Polska Sp. z o.o. podejmie wszelkie działania, wykorzystując zarówno polskie jak i międzynarodowe instytucje dla obrony pracowników szykanowanych za prowadzenie działalności związkowej.

Do pobrania