Decyzja Prezydium KK nr 102/17 ws. opinii o projekcie rozporządzenia RM ws. wysokości minimalnego wynagrodzenia za pracę oraz wysokości minimalnej stawki godzinowej

Prezydium Komisji Krajowej NSZZ „Solidarność” uznaje propozycję Rady Ministrów dotyczącą wzrostu wynagrodzenia minimalnego w 2018 r  do kwoty 2.100 zł, za decyzję zmierzającą w dobrym kierunku. W ten sposób nieznacznie podnosi się relację wartości minimalnego wynagrodzenia do prognozowanego przeciętnego wynagrodzenia w 2018 roku. Niestety, zdaniem NSZZ „Solidarność”, proponowana dynamika wzrostu wysokości minimalnego wynagrodzenia za pracę jest zbyt niska, biorąc pod uwagę cel, jakim jest osiągnięcie wartości wynagrodzenia minimalnego na poziomie 50% przeciętnego wynagrodzenia w corocznym tempie proporcjonalnym do tempa wzrostu gospodarczego.

Komisja Krajowa NSZZ „Solidarność” w swoim stanowisku nr 8/17 z dnia 20.06.2017 roku wyraziła swoje postulaty, które pozostają aktualne.

Do pobrania