Prezydium Komisji Krajowej NSZZ „Solidarność” negatywnie ocenia poselski projekt ustawy o Inspekcji Żywności.
Projekt zakłada powołanie Inspekcji Żywności z połączenia 3 inspekcji podległych Ministrowi Rolnictwa i Rozwoju Wsi tj. Inspekcji Weterynaryjnej, Państwowej Inspekcji Ochrony Roślin i Nasiennictwa, Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno – Spożywczych oraz przejęcia części zadań Państwowej Inspekcji Sanitarnej i Inspekcji Handlowej w zakresie urzędowej kontroli żywności. W naszej ocenie taka konsolidacja służb byłaby możliwa, ale wyłącznie w zakresie inspekcji podległych Ministrowi Rolnictwa
i Rozwoju Wsi, przy jednoczesnym podporządkowaniu nowej instytucji Prezesowi Rady Ministrów. Nie jest bowiem właściwe połączenie w rękach jednego organu administracji publicznej zadań związanych z produkcją rolną oraz jednocześnie jej kontrolą.
Szczególne zaniepokojenie budzi zaplanowane w projekcie rozbicie struktur organizacyjnych Państwowej Inspekcji Sanitarnej. Zwracamy uwagę, że obecnie sprawowany nadzór w zakresie bezpieczeństwa żywności i żywienia przez organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej ma charakter kompleksowy, wpisuje się w szeroko rozumiany nadzór epidemiologiczny i jest także elementem nadzoru nad zdrowiem publicznym. System ten funkcjonuje od wielu lat i sprawdził się również w sytuacjach kryzysowych.
Prezydium KK NSZZ „Solidarność” stoi na stanowisku, że obszar ten całościowo powinien pozostać w kompetencji Ministra Zdrowia.