Uchwała KK nr 30/15 . zasad i trybu postępowania w sprawach o rozszerzenie obszaru działania organizacji zakładowych i międzyzakładowych

Komisja Krajowa NSZZ „Solidarność” działając na podstawie § 19 ust. 4 i § 61 ust. 2 Statutu NSZZ „Solidarność” postanawia, co następuje.

§ 1
W  celu zabezpieczenia interesów członków Związku, u pracodawców prowadzących działalność na terenie więcej niż jednego regionu, na wspólny wniosek zainteresowanych zarządów regionów, Komisja Krajowa może wyrazić zgodę organizacji zakładowej lub międzyzakładowej na rozszerzenie jej zasięgu działania na pracodawcę prowadzącego działalność na terenie innego regionu niż region rejestrujący tę organizację.

§ 2
Organizacja zakładowa lub międzyzakładowa chcąca rozszerzyć swoją działalność na pracodawcę (pracodawców) nieobjętego zakresem działania innej podstawowej jednostki organizacyjnej Związku, działającego na terenie innego regionu niż ten, w którym jest ona zarejestrowana, występuje do zarządu regionu  z wnioskiem o wystąpienie przez ten zarząd regionu do zarządu regionu, na terenie którego działa pracodawca (pracodawcy), a na którego ma zostać rozszerzony zakres działania danej organizacji, o złożenie wspólnego wniosku do Komisji Krajowej o wyrażenie zgody dla tej organizacji zakładowej lub  międzyzakładowej na rozszerzenie obszaru jej działania na pracodawcę (pracodawców) prowadzącego działalność na terenie wszystkich regionów zgłaszających wspólny wniosek.

§ 3
1.   Organizacja zakładowa lub międzyzakładowa chcąca rozszerzyć swoją działalność na pracodawcę (pracodawców) objętego zakresem działania innej podstawowej jednostki organizacyjnej Związku zawiera porozumienie na podstawie § 1 ust. 2 Uchwały KK
nr 20/05  ws. zasad łączenia lub podziału jednostek organizacyjnych Związku
i sygnatariusze tego porozumienia występują ze wspólnym wnioskiem do wszystkich zarządów regionów, na terenie których zarejestrowane są zainteresowane organizacje
o złożenie przez te zarządy regionów wspólnego wniosku do Komisji Krajowej
o wyrażenie zgody dla tej organizacji zakładowej lub międzyzakładowej na rozszerzenie obszaru jej działania na pracodawcę (pracodawców) prowadzącego działalność na terenie wszystkich regionów zgłaszających wspólny wniosek.
2.   Porozumienie, o którym mowa w ust. 1, wchodzi w życie z dniem wyrażenie zgody przez Komisję Krajową na rozszerzenie obszaru działania przez organizację zakładową lub międzyzakładową.

§ 4
1.   Zarządy regionów, do których został skierowany wspólny wniosek, o którym  mowa              w § 2 i 3, składają wspólnie opracowany wniosek do Komisji Krajowej o wyrażenie zgody na rozszerzenie obszaru działania organizacji zakładowej lub międzyzakładowej, nie później niż w terminie trzech miesięcy od dnia złożenia wniosku przez zainteresowaną organizację lub wspólnego wniosku zainteresowanych organizacji.
2.   Wniosek złożony po upływie terminu trzech miesięcy od dnia złożenia wniosku przez zainteresowaną organizację lub wspólnego wniosku przez zainteresowane organizacje nie będzie rozpatrywany przez Komisję Krajową.
3.   Komisja Krajowa rozpatruje wspólny wniosek na najbliższym swoim posiedzeniu.

§ 5
1.   Od uchwały Komisji Krajowej odmawiającej wyrażenia zgody na rozszerzenie obszaru działania organizacji zakładowej lub międzyzakładowej, wnioskodawcom przysługuje prawo odwołania do Komisji Krajowej w terminie 30 dni od dnia podjęcia uchwały Komisji Krajowej.
2.   Uchwała, o której mowa w ust. 1 zawiera uzasadnienie. W uzasadnieniu należy podać, czym kierowała się Komisja Krajowa podejmując swoją uchwałę.
3.   Komisja Krajowa rozpatruje odwołanie na swoim najbliższym posiedzeniu. Komisja Krajowa utrzymuje w mocy swoją decyzję większością ponad połowy głosów wszystkich uprawnionych do głosowania członków Komisji Krajowej. Decyzja Komisji Krajowej jest ostateczna.

§ 6
1.     Organizacje międzyzakładowe, które w chwili wejścia w życie niniejszej uchwały obejmują pracodawców działających na obszarze więcej niż jednego regionu,  mają obowiązek dostosować swoją działalność do wymogów niniejszej uchwały.
2.     Dostosowanie polega na wystąpieniu do zarządów regionów, na obszarze których działają te organizacje, o wystąpienie do Komisji Krajowej z wnioskiem o uznanie dotychczas działających organizacji międzyzakładowych za zgodne z wymogami Statutu NSZZ „Solidarność i uchwałami Komisji Krajowej.
3.     Zarządy regionów występują do Komisji Krajowej z wnioskiem, o którym mowa w ust. 2  w terminie do 31 grudnia 2015 roku.
4.     Wniosek złożony po upływie terminu, o którym mowa w ust. 3 nie będzie rozpatrywany przez Komisję Krajową.

§ 7
1.     Komisja Krajowa rozpatruje wniosek, o którym mowa w § 6 ust. 2, na najbliższym swoim posiedzeniu.
2.     Od uchwały Komisji Krajowej odmawiającej wyrażenia zgody na wniosek, o którym mowa w § 6 ust. 2, wnioskodawcom przysługuje prawo odwołania do Komisji Krajowej w terminie 30 dni od dnia podjęcia uchwały przez Komisję Krajową.
3.     Uchwała, o której mowa w ust. 2 zawiera uzasadnienie. W uzasadnieniu należy podać, czym kierowała się Komisja Krajowa podejmując swoją uchwałę.
4.     Komisja Krajowa rozpatruje odwołanie na swoim najbliższym posiedzeniu. Komisja Krajowa utrzymuje w mocy swoją decyzję większością ponad połowy głosów wszystkich uprawnionych do głosowania członków Komisji Krajowej. Decyzja Komisji Krajowej jest ostateczna.

§ 8
Uchwała wchodzi w życie z dniem podjęcia.

zmieniona Uchwałą KK nr 18/16 i 23/16

Do pobrania