Decyzja Prezydium KK nr 111/15 ws. udzielenia poparcia projektowi składanemu przez CNAM (Conservatoire National des Atrs et Metiers), poświęconemu badaniu relacji przemysłowych w krajach UE …

ws. udzielenia poparcia projektowi składanemu przez CNAM (Conservatoire National des Atrs et Metiers), poświęconemu badaniu relacji przemysłowych w krajach UE i zaangażowaniu się w projekt jako organizacja stowarzyszona

Prezydium Komisji Krajowej NSZZ „Solidarność” postanawia udzielić poparcia projektowi składanemu przez CNAM (Conservatoire National des Atrs et Metiers), poświęconemu badaniu relacji przemysłowych w krajach UE oraz przystąpić do projektu jako organizacja stowarzyszona (ang. „associated organisation”).

Wniosek projektowy zostanie złożony przez Lidera (CNAM) w odpowiedzi na konkurs VP/2015/004 „Wzmocnienie ekspertyzy w obszarze relacji przemysłowych”, ogłoszony przez KE. Celem projektu będzie pogłębienie wiedzy nt. systemów relacji przemysłowych występujących w krajach UE, w szczególności lepsze zrozumienie wzajemnych zależności zachodzących pomiędzy dialogiem społecznym
a wydajnością społeczną i gospodarczą. Badania prowadzone w ramach projektu obejmą wszystkie kraje UE a Holandia, Dania, Francja, Włochy, Bułgaria i Polska zostaną objęte pogłębioną analizą jakościową. W ramach projektu przewidziano organizację seminariów, konferencji oraz szkoleń.

Zaangażowanie NSZZ „Solidarność” będzie polegało na:

–        uczestniczeniu w kwartalnych spotkaniach,

–        ewaluacji zaawansowania prac,

–        konsultowania ram i wyników badań,

–        współpracy w zakresie organizacji szkoleń.

Planowani pozostali partnerzy projektu to: jako „associated organisation”: CGIL oraz jako współ-wnioskodawcy: Aalborg University, Associazione B.Trentin, Institut de la Francophonie pour l’Administration et la Gestion.

Do pobrania