Stanowisko Prezydium KK nr 1/15 ws. protestu w Jastrzębskiej Spółce Węglowej

Prezydium Komisji Krajowej NSZZ „Solidarność” popiera akcję strajkową pracowników oraz wszystkie postulaty i działania związków zawodowych funkcjonujących w górnictwie, podejmowane przez Wspólną Reprezentację Związków Zawodowych w Jastrzębskiej Spółce Węglowej. NSZZ „Solidarność” w ramach ogłoszonego ogólnokrajowego pogotowia strajkowego udzieli strajkującym pracownikom JSW wszelkiego możliwego wsparcia.

Prezydium Komisji Krajowej ocenia działania zarządu i prezesa JSW jako świadomą prowokację zmierzającą do wywołania konfliktu. Ogłoszenie jednostronne, bez wcześniejszych rozmów, decyzji o wypowiedzeniu umów zbiorowych funkcjonujących
w spółce oraz próba zwolnienia za udział w legalnej akcji solidarnościowej, chronionych prawem, liderów związkowych jest rażącym przykładem łamania prawa i antyzwiązkowej działalności pracodawcy. Zarząd JSW wiedząc, jaka będzie reakcja pracowników, nie prowadził negocjacji w sprawie zamiaru wypowiedzenia umów zbiorowych, nie próbował przekonać strony społecznej do konieczności takich działań. To podważa prawdziwość publicznie podawanych intencji zarządu JSW. Dlatego wzywamy wszystkich akcjonariuszy, w tym największego – Skarb Państwa – do usunięcia obecnego zarządu i bezpośredniego włączenia się w rozwiązanie sporu w JSW.

Do pobrania