Decyzja Prezydium KK nr 8/2013 ws. opinii o projekcie założeń projektu ustawy o zmianie ustawy o swobodzie działalności gospodarczej (projekt z dnia 20 grudnia 2012)

Prezydium Komisji Krajowej NSZZ „Solidarność” wnosi następujące uwagi do Projektu założeń projektu ustawy o zmianie ustawy o swobodzie działalności gospodarczej.

Zasady demokratycznego państwa prawnego wyznaczone przez art. 2 Konstytucji stanowią, iż zmiany prawa na niekorzyść obywateli powinny wchodzić w życie
w takim czasie, aby nie zaskakiwać nową sytuacją. Obywatele muszą mieć czas i możliwość zapoznania się z nową regulacją. Zasada ta powinna być również stosowana do rozwiązań bardziej korzystnych, ale powodujących zmianę obowiązków czy zachowań obywateli (np. zniesienie obowiązku składania określonych formularzy urzędowych).

Prezydium KK NSZZ „Solidarność” pozytywnie ocenia proponowaną przez Ministerstwo Gospodarki nowelizację ustawy o swobodzie działalności gospodarczej wprowadzającą zasadę, zgodnie z którą zmiany przepisów dotyczących działalności gospodarczej mogą wchodzić w życie dwa razy w roku kalendarzowym. Jednakże bezwzględnego doprecyzowania wymaga użyte w projekcie założeń sformułowanie mówiące o „przepisach mających wpływ na podejmowanie i wykonywanie działalności gospodarczej”. Określenie to ma tak szeroki zakres, że praktycznie większość ustaw może znaleźć się w obszarze „wpływu”, co może doprowadzić do pewnego rodzaju zastoju legislacyjnego. Zdaniem Prezydium KK termin 1 czerwca jest bardziej uzasadniony niż 1 lipca ze względu na szczyt okresu urlopowego, który zazwyczaj rozpoczyna się z początkiem lipca.

Do pobrania