Decyzja Prezydium KK nr 10/2013 ws. opinii o poselskim projekcie (KP SLD) ustawy o zmianie ustawy Kodeks pracy

Prezydium Komisji Krajowej NSZZ „Solidarność” po przeanalizowaniu poselskiego projektu (KP SLD – przedstawiciel wnioskodawców posłanka Anna Bańkowska) ustawy o zmianie ustawy Kodeks Pracy wnioskuje, aby proponowany zapis art. 88 § 4 Kodeksu pracy otrzymał brzmienie:

§ 4 „Jeżeli drugi z rodziców lub opiekunów wychowujący dziecko do lat 14, w dacie korzystania ze zwolnienia nie podlega ubezpieczeniom emerytalnym i rentowym na podstawie ustawy z 13 października 1998 r. o systemie ubezpieczeń społecznych (Dz. U. z 2009 r., Nr 205, poz. 1585, z późń. zm.) wymiar zwolnienia z pracy, o którym mowa w § 2 zmniejsza się o jeden dzień.”

Zapis powyższy pozwoli uniknąć sytuacji, w której drugi z rodziców lub opiekunów świadczący pracę np. na podstawie umowy o dzieło i objęty na zasadzie dobrowolności ubezpieczeniami emerytalnymi i rentowymi zostanie pozbawiony jednego dnia wolnego z tytułu opieki nad dzieckiem w wieku do lat 14.

Do pobrania