Stanowisko XXVI KZD nr 15/2012 ws. nieprzestrzegania prawa pracy w Polsce przez Koncern Alstom

Krajowy Zjazd Delegatów NSZZ „Solidarność” popiera działania organizacji związkowych w Koncernie Alstom w Polsce walczących o przestrzeganie międzynarodowych standardów wolności związkowych.

Konwencje MOP i Dyrektywy UE umożliwiają związkom zawodowym dokonanie oceny społecznych i gospodarczych problemów, wszczynanie sporów zbiorowych, rozwiązywaniu tych problemów metodami pokojowymi, a także przymuszenie pracodawców do zaspokojenia zgłaszanych żądań poprzez podejmowanie akcji zbiorowych.

Działania Koncernu Alstom w Polsce w sprawach płacowych i socjalnych nie gwarantują prawa związkom zawodowym do występowania z żądaniami i inicjowania sporów. Alstom podejmuje działania mające na celu prawne blokowanie podstawowych uprawnień związkowych poprzez ich jednostronną interpretację oraz zastraszanie pracowników.

Stosowanie tych praktyk potwierdza PIP informując o tym organy ścigania oraz złożone przez organizacje związkowe zawiadomienia do prokuratury o popełnienie przestępstwa.

Problem ten występuje we  wszystkich lokalizacjach Koncernu Alstom w Polsce, gdzie funkcjonują związki zawodowe.

Żądamy od Koncernu Alstom, który jest międzynarodowym pracodawcą natychmiastowego zaprzestania tych niedozwolonych praktyk godzących w interesy pracowników zatrudnionych przez koncern Alstom w Polsce.