Decyzja Prezydium KK nr 69/2011 ws. opinii o poselskim (PiS) projekcie ustawy o zmianie ustawy o emeryturach i rentach z FUS oraz niektórych innych ustaw

Prezydium Komisji Krajowej NSZZ „Solidarność” pozytywnie opiniuje poselski projekt (Klub Parlamentarny Prawo i Sprawiedliwość) ustawy o zmianie ustawy
o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych oraz niektórych innych ustaw
, wnosząc jednocześnie następujące uwagi:

• proponowane rozwiązania są doraźne i nie rozwiązują kompleksowo problemu ubożenia emerytów i rencistów otrzymujących najniższe świadczenia.

Obecnie stosowana waloryzacja świadczeń emerytalno-rentowych w stosunku do najniższych świadczeń nie spełnia swojego podstawowego zadania, tj. utrzymania ich siły nabywczej,

• analiza danych dotyczących inflacji w gospodarstwach emeryckich wykazuje, że dynamika minimum egzystencji w gospodarstwach emeryckich, do którego zbliżone są najniższe świadczenia netto (w 2009 r. wzrost o 8,3%) jest wyższa niż dynamika wzrostu cen towarów i usług obliczanego przez GUS dla gospodarstw emeryckich
    (w 2009 r. 3,5%).

Prezydium Komisji Krajowej opowiada się za systemowymi rozwiązaniami, które obejmą przede wszystkim tych rencistów i emerytów, którym obecny system waloryzacji nie rekompensuje zwiększonych kosztów utrzymania.

Do pobrania