Uchwała XXI KZD nr 1/2007 – Polska Przyjazna Pracownikom

Najważniejszym celem działania NSZZ „Solidarność” jest godność pracownika, który ma zagwarantowaną swobodę korzystania ze wszystkich podstawowych praw człowieka i praw socjalnych. Takie państwo – przyjazne pracownikom – opisane zostało w naszej Deklaracji Programowej. Polska przyjazna pracownikom to państwo, w którym rozwój gospodarczy staje się źródłem poprawy warunków życia pracowników i ich rodzin oraz systematycznego zmniejszania sfery ubóstwa i wykluczenia społecznego grup najsłabszych. Najwłaściwszą metodą rozwiązywania problemów społecznych i gospodarczych jest dialog społeczny.

Mając powyższe na uwadze, w nawiązaniu do Deklaracji Programowej NSZZ „Solidarność”, oczekujemy od władz państwowych skutecznych działań prowadzących do:

–  zapewnienia stabilnego zatrudnienia poprzez wspieranie przedsiębiorczości osób bezrobotnych, ułatwianie pracownikom dostępu do szkoleń i kształcenia ustawicznego, wspieranie inwestycji gwarantujących wzrost zatrudnienia, poprawę efektywności służb zatrudnienia;

– skutecznej walki z nieuczciwą konkurencją i patologiami samozatrudnienia, a także z zastępowaniem umów o pracę umowami cywilno-prawnymi;

– skutecznego eliminowania przypadków łamania praw pracowniczych i związkowych, przede wszystkim poprzez rozwiązania ustawowe zaostrzające sankcje za takie postępowanie;

– rozwijania prorodzinnej polityki podatkowej, w szczególności uwzględniającej możliwość rozliczania podatku dochodowego w zależności od liczby dzieci pozostających na utrzymaniu;

– systematycznego wzrostu płac, szczególnie grup najmniej zarabiających (ratyfikacja art.4 ust.1 Europejskiej Karty Społecznej, przyjęcie Karty Praw Podstawowych), zapobiegania nieuzasadnionemu wzrostowi rozwarstwienia dochodów, poprawienia relacji między płacą przeciętną a wynagrodzeniem minimalnym;

–  zapewnienia właściwego funkcjonowania systemu ubezpieczeń społecznych, w tym            corocznej waloryzacji emerytur i rent uwzględniającej wzrost wynagrodzeń w gospodarce           narodowej oraz zgodny z kryteriami medycznymi system emerytur dla osób pracujących w warunkach szczególnych i o szczególnym charakterze;

–  przeciwdziałania wykluczeniu społecznemu, m.in. poprzez zapewnienie dzieciom i młodzieży z uboższych środowisk równych szans w dostępie do ochrony zdrowia,                 edukacji i dóbr kultury (ratyfikacja art. 10 i art.13 Europejskiej Karty Społecznej, przyjęcie Karty Praw Podstawowych);

– zapewnienia powszechnie dostępnej i skutecznej opieki medycznej;

–  większej dostępności mieszkań poprzez wspieranie budowy mieszkań na wynajem o standardzie dostępnym dla rodzin pracowniczych, poszerzenie zasobów komunalnych, w tym mieszkań socjalnych.

Polska będzie państwem przyjaznym pracownikom, gdy godność i podmiotowość pracownika będą fundamentem działania władz państwowych i samorządowych wszystkich szczebli, a pracodawcy w swoich działaniach będą kierowali się etyką i społeczną odpowiedzialnością.

Krajowy Zjazd Delegatów NSZZ „Solidarność” zobowiązuje Komisję Krajową do przygotowania działań, w tym postulatów legislacyjnych, realizujących powyższe oczekiwania Związku.

Do pobrania