5- 6 grudnia 2006 (37-42/06)

Komunikat

W dniach 5-6 grudnia 2006 r. w Gdańsku odbyło się posiedzenie Komisji Krajowej NSZZ "Solidarność".

W związku z 25. rocznicą wprowadzenia stanu wojennego, NSZZ "Solidarność" oddał hołd jego ofiarom oraz wszystkim bohaterom tamtych dni. Zdaniem Związku niemożliwe jest budowanie wolnej Polski bez sprawiedliwego osądzenia winnych zbrodni przeciwko narodowi. "Przypominanie o tym jest naszą powinnością, tak jak obowiązkiem państwa – niepodległej Rzeczpospolitej – jest uhonorowanie ówczesnych bohaterów i pomoc tym, którzy znaleźli się dziś w trudnej sytuacji" – czytamy w stanowisku.

Na wniosek przewodniczącego "Solidarności" Janusza Śniadka, uzupełniono prezydium Związku. W jego skład weszli: Maria Ochman, Jacek Rybicki – sekretarz KK i Krzysztof Zgoda.

Komisja Krajowa NSZZ "Solidarność" przyjęła uchwałę, w której określone zostały zadania Związku na kadencję 2006-2010. Są to: systematyczny wzrost wynagrodzeń, w tym płacy minimalnej; skuteczna obrona podstawowych praw pracowniczych i związkowych oraz bezpieczeństwo ekonomiczne osób po zakończeniu aktywności zawodowej; rozwój Związku szczególnie poprzez zwiększenie liczby członków w istniejących i powstanie nowych organizacji związkowych.

NSZZ "Solidarność" domaga się również rozpoczęcia debaty na temat wypłat emerytur kapitałowych. Związek rozważy zawieszenie udziału w zespole problemowym ds. ubezpieczeń społecznych Trójstronnej Komisji ds. Społeczno-Gospodarczych, jeśli rząd nie uwzględnieni propozycji "S".

NSZZ "S" poparł również protest pracowników Poczty Polskiej, którzy domagają się m.in. poprawy warunków pracy. Związek sprzeciwia się presji na zwiększanie obciążeń pracowników, kosztem przestrzegania przepisów BHP, przepisów prawa pracy, w tym prawa do odpoczynku, przy utrzymywaniu wynagrodzeń większości pracowników na rażąco niskim poziomie wobec wielomilionowych zysków przedsiębiorstwa. Komisja Krajowa wezwała Dyrektora Generalnego Poczty Polskiej do jak najszybszego uwzględnienia postulatów załogi. "S" zaapelowała również do organów państwa, zwłaszcza do ministra właściwego do spraw łączności, o aktywne włączenie się w niezwłoczne zakończenie sporu.

Komisja Krajowa NSZZ "S" na wniosek większości organizacji zakładowych z powiatu inowrocławskiego zdecydowała o zmianie zasięgu Regionu Bydgoskiego. Powiat inowrocławski został przyłączony do regionu Toruńsko-Włocławskiego.

Specjalną uchwałą uregulowano również sytuację w Sekcji Krajowej Pogotowia Ratunkowego i Ratownictwa Medycznego NSZZ "Solidarność".

• Marta Pióro

UCHWAŁA KK nr 37/06
ws. powołania Rady Krajowego Funduszu Strajkowego

Komisja Krajowa NSZZ "Solidarność", działając zgodnie z uchwałą nr 1 XIV KZD, powołuje Radę Krajowego Funduszu Strajkowego w składzie:

1. Ewa Badowska – Wojciechowska – Region Mazowsze,
  2. Adam Ditmer – Sekretariat Metalowców,
  3. Kazimierz Grajcarek – Sekretariat Górnictwa i Energetyki,
  4. Jarosław Grzesik – Region Śląsko – Dąbrowski,
  5. Roman Jakim – Region Rzeszowski,
  6. Maciej Jankowski – Region Zielona Góra,
  7. Waldemar Krenc – Region Ziemia Łódzka,
  8. Marian Król – Region Środkowo – Wschodni,
  9. Bogdan Kubiak – Sekretariat Transportowców,
  10. Stefan Kubowicz – skarbnik KK,
  11. Adam Lach – Region Małopolska,
  12. Jerzy Langer – Region Dolny Śląsk,
  13. Jan Mosiński – Region Wielkopolska Południowa,
  14. Józef Mozolewski – Region Podlaski,
  15. Bogdan Olszewski – Region Gdański,
  16. Kazimierz Staszewski – Region Ziemia Radomska,
  17. Bogdan Szozda – Region Podbeskidzie.

Komisja Krajowa NSZZ "Solidarność" powołuje Józefa Mozolewskiego na przewodniczącego Krajowego Funduszu Strajkowego.

Kadencja Rady kończy się po upływie 6 miesięcy od wyboru Komisji Krajowej na nową kadencję.

Jednocześnie traci moc uchwała KK nr 130/02 z dnia 11.10.2002.

UCHWAŁA KK nr 38/06
ws. powołania zespołu ds. Funduszu wspierania statutowych zadań Związku

Komisja Krajowa NSZZ "Solidarność" powołuje zespół ds. Funduszu wspierania statutowych zadań Związku NSZZ "Solidarność" w składzie:

1. Roman Jakim,
  2. Waldemar Krenc,
  3. Marian Krzaklewski,
  4. Jarosław Lange,
  5. Tadeusz Majchrowicz,
  6. Mirosław Nowicki,
  7. Jerzy Wielgus.

Jednocześnie traci moc uchwała KK nr 41/2001 z dnia 6.02.2001 r.

UCHWAŁA KK nr 39/06
ws. powołania zespołu ds. negocjacji emerytur pomostowych

Komisja Krajowa NSZZ "Solidarność" postanawia powołać zespół ds. negocjacji emerytur pomostowych w składzie:

1. Dariusz Adamski
  24. Jerzy Wróbel
  25. Marcin Zieleniecki
  26. Katarzyna Zimmer – Drabczyk

Równocześnie Komisja Krajowa anuluje swoją uchwałę nr 28/04 z dnia 14.12.2004 r.

UCHWAŁA KK nr 40/06
ws. zadań Związku w kadencji 2006-2010

Wierny ideałom Sierpnia Niezależny Samorządny Związek Zawodowy "Solidarność" organizuje pracowników w celu poprawy warunków pracy i życia.

1. Dlatego w nadchodzącej kadencji celami priorytetowymi naszych działań będą:
  1. systematyczny wzrost wynagrodzeń, w tym płacy minimalnej;
  2. skuteczna obrona podstawowych praw pracowniczych i związkowych oraz bezpieczeństwo ekonomiczne osób po zakończeniu aktywności zawodowej;
  3. rozwój Związku szczególnie poprzez zwiększenie liczby członków w istniejących i powstanie nowych organizacji związkowych.
  1. Komisja Krajowa zobowiązuje Prezydium i zespoły KK do przygotowania na najbliższe posiedzenie najważniejszych zadań uporządkowanych wg ważności i czasu realizacji w ramach wymienionych celów priorytetowych, uzupełnionych o stałe zadania statutowe.
  2. Komisja Krajowa podkreśla, że cele te i przyjęte do realizacji zadania powinny znaleźć corocznie odzwierciedlenie w budżetach krajowych, branżowych, regionalnych i zakładowych struktur naszego Związku.

UCHWAŁA KK nr 41/06
ws. zmiany zasięgu działania regionów: Toruńsko – Włocławskiego i Bydgoskiego

Komisja Krajowa NSZZ "Solidarność", działając na podstawie § 22 ust.4 Statutu NSZZ "Solidarność" oraz § 2 uchwały nr 7 XIX KZD, na wniosek podstawowych jednostek organizacyjnych Związku z powiatu inowrocławskiego, podejmuje decyzję o zmianie zasięgu działania regionów, rozszerzając obszar Regionu Toruńsko – Włocławskiego o powiat inowrocławski w województwie Kujawsko – Pomorskim.

Uchwała wchodzi w życie z dniem podjęcia.

Niniejsza uchwała stanowi podstawę do niezwłocznego wpisania jednostek organizacyjnych Związku z powiatu inowrocławskiego do regionalnego rejestru jednostek organizacyjnych Regionie Toruńsko – Włocławskim. Zarejestrowanie tych jednostek organizacyjnych w Regionie Toruńsko – Włocławskim skutkuje jednoczesnym wyrejestrowaniem ich z Regionu Bydgoskiego, ze wszystkimi tego konsekwencjami.

Region rejestrujący jednostki organizacyjne jest zobowiązany do poinformowania pracodawców, których te jednostki organizacyjne obejmują swoim działaniem, o zmianie ich władz nadrzędnych.

UCHWAŁA KK nr 42/06
ws. funkcjonowania Sekcji Krajowej Pogotowia Ratunkowego i Ratownictwa Medycznego NSZZ "Solidarność"

1. 1. Komisja Krajowa NSZZ "Solidarność", na wniosek Krajowej Komisji Wyborczej oraz na podstawie nowych dokumentów i faktów anuluje następujące uchwały i decyzje:

1) uchwałę KKW nr 7/06 ws. unieważnienia wyborów władz Sekcji Krajowej Pogotowia Ratunkowego i Ratownictwa Medycznego z dnia 12.07.2006,
2) uchwałę KK nr 31/06 ws. decyzji Krajowej Komisji Wyborczej z dnia 22.08.2006,
3) decyzję Prezydium KK nr 152/06 ws. dostosowania działalności Sekcji Krajowej Pogotowia Ratunkowego i Ratownictwa Medycznego NSZZ "Solidarność" do prawa wewnątrzzwiązkowego z dnia 29.08.2006,
4) uchwałę KK nr 32/06 ws. dostosowania działalności Sekcji Krajowej Pogotowia Ratunkowego i Ratownictwa Medycznego NSZZ "Solidarność" do prawa wewnątrzzwiązkowego, z dnia 27.09.2006.

1. Wybory przeprowadzone przez Walne Zebranie Delegatów Sekcji Krajowej Pogotowia Ratunkowego i Ratownictwa Medycznego NSZZ "Solidarność" w dniu 31.05.2006 w Bydgoszczy uznaje się za ważne.
  1. Komisja Krajowa NSZZ "Solidarność" zobowiązuje Radę Sekcji Krajowej Pogotowia Ratunkowego i Ratownictwa Medycznego NSZZ "Solidarność" do uporządkowania struktury Sekcji w sposób zgodny z prawem wewnątrzzwiązkowym. Oznacza to, że do Sekcji mogą należeć wyłącznie:

1) organizacje zakładowe obejmujące swoim działaniem samodzielne jednostki pogotowia ratunkowego lub ratownictwa medycznego,
2) organizacje międzyzakładowe obejmujące swoim działaniem samodzielne jednostki pogotowia ratunkowego lub ratownictwa medycznego.
3) niższe jednostki organizacyjne organizacji zakładowych i międzyzakładowych, o których mowa w § 19 ust.7 i 8 oraz § 27 Statutu, zgodnie z zasadami określonymi w § 5 Uchwały nr 4 XIX KZD. Oznacza to, że członkowie Związku zatrudnieni w pogotowiu działającym u pracodawcy niebędącym samodzielną jednostką pogotowia ratunkowego lub ratownictwa medycznego, np. szpitalu mogą należeć do Sekcji poprzez utworzoną organizację oddziałową. Ta sama zasada dotyczy organizacji międzyzakładowych obejmujących swoim działaniem pracodawców różnych branż lub pracodawców niebędących samodzielnymi jednostkami pogotowia ratunkowego lub ratownictwa medycznego, a u których działa pogotowie ratunkowe.

1. Komisja Krajowa NSZZ "Solidarność" zobowiązuje Radę Sekcji Krajowej Pogotowia Ratunkowego i Ratownictwa Medycznego NSZZ "Solidarność" do poprawienia przepływu informacji o działaniach Rady, pomiędzy Radą a wszystkimi jednostkami organizacyjnymi Związku tworzącymi Sekcję.

Uchwała wchodzi w życie z dniem podjęcia.

Stanowisko KK nr 13/06
ws. 25. rocznicy wprowadzenia stanu wojennego

Dwadzieœcia piea lat temu, 13 grudnia 1981 roku, w3adze komunistyczne wypowiedzia3y narodowi wojne, wyprowadzaj1c na ulice miast i do zak3adów pracy wojsko i oddzia3y ZOMO. Aresztowano tysi1ce cz3onków "Solidarności", zabito górników kopalni "Wujek".

Celem było umocnienie komunistycznej władzy, rozbicie "Solidarności" i zniszczenie rodzącego się w narodzie ducha wolności, niepodległości i demokracji.

Dziś, składając hołd ofiarom stanu wojennego, chyląc głowy przed często bezimiennymi bohaterami tamtych dni, możemy z satysfakcją powiedzieć – twórcy stanu wojennego ponieśli historyczną klęskę w każdym wymiarze! Mimo tragedii "Wujka", Lubina, obozów internowania, pacyfikacji wyższych uczelni i zakładów pracy, skrytobójczych mordów – nie udało się złamać i podzielić społeczeństwa polskiego! Upadł system zniewolenia, znikła żelazna kurtyna.

Jednak w dalszym ciągu pozostają nie osądzeni twórcy i wykonawcy stanu wojennego. NSZZ "Solidarność" uważa, że niemożliwe jest budowanie wolnej Polski bez sprawiedliwego osądzenia winnych zbrodni przeciwko narodowi. Przypominanie o tym jest naszą powinnością, tak jak obowiązkiem państwa – niepodległej Rzeczpospolitej – jest uhonorowanie ówczesnych bohaterów i pomoc tym, którzy znaleźli się dziś w trudnej sytuacji.

Pamiętając o ofiarach stanu wojennego, tym bardziej teraz, w wolnym kraju, domagamy się poszanowania godności i podmiotowości człowieka. To zobowiązanie, któremu musimy sprostać!

Stanowisko KK nr 14/06
ws. protestu pocztowców

Komisja Krajowa NSZZ "Solidarność" w pełni solidaryzuje się z działaniami struktur Związku i pracowników Poczty Polskiej protestującymi w obronie godności pracy.

Uznajemy, że pogarszająca się, a w niektórych przypadkach dramatyczna sytuacja pracowników Poczty Polskiej uzasadnia podjęte dotychczas kroki, zgodne z ustawowym prawem do sprzeciwu pracowników wobec ich wyzysku.

Pożałowania godne jest to, iż dopiero stan sporu oraz akcje protestacyjne skłaniają prawodawcę do zauważenia postulatów i potrzeb załogi, wielokrotnie przekazywanych im przez organizacje zakładowe i branżowe NSZZ "Solidarność" a także przez Komisję Krajową, jak w stanowisku nr 15/04 z 14 grudnia 2004 r. w sprawie sytuacji pracowników w Poczcie Polskiej.

W sposób szczególny sprzeciwiamy się presji na zwiększanie obciążeń pracowników kosztem przestrzegania przepisów BHP, przepisów prawa pracy, w tym prawa do odpoczynku, przy utrzymywaniu wynagrodzeń większości pracowników na rażąco niskim poziomie wobec wielomilionowych zysków przedsiębiorstwa.

Komisja Krajowa wzywa Dyrektora Generalnego Poczty Polskiej do jak najszybszego uwzględnienia postulatów załogi z ogromnym poświęceniem wykonującej codzienną misję służebną wobec społeczeństwa.
Apelujemy do odpowiednich organów państwa, zwłaszcza do ministra właściwego do spraw łączności, o aktywne włączenie się w niezwłoczne zakończenie sporu.

Komisja Krajowa NSZZ "Solidarność" oczekuje z tej strony bardziej wnikliwego nadzoru nad procesami zachodzącymi w tej, strategicznej dla interesu narodowego, firmie.

Stanowisko KK nr 15/06
ws. braku dialogu na temat systemu i organizacji wypłat emerytur kapitałowych

Komisja Krajowa NSZZ "Solidarność" po zapoznaniu się z informacjami przedstawicieli "Solidarności" w zespole problemowym ds. ubezpieczeń społecznych Trójstronnej Komisji ds. Społeczno-Gospodarczych, a w szczególności z faktem uniemożliwienia przez stronę rządową debaty na temat przyszłego systemu i organizacji wypłat emerytur kapitałowych, jak również ze stanowiskami partnerów społecznych z wskazanego zespołu z 29.05.2006 r. i 29.08.2006 r. domaga się rozpoczęcia merytorycznego dialogu na temat przyszłości wypłat emerytur kapitałowych w oparciu o szczegółowe analizy i symulacje każdego z wariantów, bez zawężania debaty do "jedynie słusznej koncepcji".

Mając na uwadze fakt, iż reforma systemu ubezpieczeń społecznych wprowadzona jest w oparciu o szeroki konsensus społeczny, wnosimy o uznanie nienaruszalnej zasady, że jakiekolwiek zmiany w systemie ubezpieczeń społecznych lub zasad świadczeń objętych tym systemem winny być bezwzględnie przedmiotem uzgodnień na etapie powstania ich założeń.

W przypadku nie uwzględnienia naszych propozycji Komisja Krajowa NSZZ "Solidarność" rozważy ewentualne zawieszenie udziału w pracach wymienionego zespołu przedstawicieli NSZZ "Solidarność