8-9 luty 2005 (1-5/05)

Komunikat

Komisja Krajowa NSZZ "Solidarność" postanowiła udzielić wsparcia strukturom regionalnym i branżowym w podejmowanych akcjach w obronie miejsc pracy, praw pracowniczych i związkowych. Podczas dwudniowych obrad przyjęto też stanowiska w sprawach umów społecznych, nowelizacji Kodeksu postępowania cywilnego oraz zażądano odwołania Marka Balickiego z funkcji ministra zdrowia.

Obradująca w dniach 08-09 lutego 2005 roku w Gdańsku Komisja Krajowa NSZZ "Solidarność" zapoznała się z przebiegiem protestów oraz sytuacją w służbie zdrowia, na kolei oraz innych sektorach branżowych.

Komisja Krajowa stanowczo zaprotestowała przeciw atakom na fundamentalne prawo związku zawodowego do zawierania umów społecznych. Niedopuszczalne jest uzasadnianie tych ataków przykładem prób patologicznych nadużyć tego uprawnienia przez partykularne interesy niektórych prezesów – czytamy w stanowisku. Prawo to wynika z konstytucyjnych i ustawowych gwarancji w zakresie umów społecznych i negocjacji zbiorowych oraz zasad dialogu społecznego jako podstawowego instrumentu, którym posługuje się społeczeństwo obywatelskie. Tego rodzaju umowy są zgodne ze światowymi i europejskimi standardami. "Solidarność" domaga się ustawowego wprowadzenia obowiązku zawierania umów społecznych w przypadku prywatyzowanych i restrukturyzowanych przedsiębiorstw i uznania tych umów za źródło prawa pracy. Komisja Krajowa apeluje do wszystkich członków i struktur związku, aby konsekwentnie korzystali z przysługującego im prawa do podejmowania rokowań i zawierania porozumień z pracodawcami i rządem we wszystkich sytuacjach, które wymagają zabezpieczenia podstawowych praw pracowniczych. Organizowanie się w związki zawodowe to najskuteczniejszy sposób obrony tych praw.

W kolejnym stanowisku, dotyczącym nowelizacji Kodeksu postępowania cywilnego, NSZZ "Solidarność" żąda przywrócenia treści obowiązującego do 04 lutego 2005 r. art. 890 § 2 Kodeksu lub wprowadzenia innego rozwiązania zabezpieczającego prawo pracownika do pełnego wynagrodzenia za wykonaną pracę. Uchylony zapis zezwalał na wypłatę z zajętego rachunku bankowego przedsiębiorcy – dłużnika bieżących wynagrodzeń pracowników. Obowiązujący od 05 lutego zapis tego artykułu pozbawia pracowników części wynagrodzenia i pozwala za zgodą sądu na wypłatę tylko minimalnego wynagrodzenia tj. 849 zł przez 3 miesiące. Oznacza to przerzucenie na pracownika odpowiedzialności materialnej za zadłużenie pracodawcy. Zapis ten został wprowadzony z naruszeniem prawa, tj. bez konsultacji z NSZZ "Solidarność". Zgodnie z Kodeksem pracy (art. 80) prawo pracowników do wynagrodzenia powinno być szczególnie chronione, a znowelizowane przepisy Kpc wprowadzają szczególną ochronę interesów komorników kosztem pozbawienia pracowników i ich rodzin środków do życia.

Przyjęto także stanowisko w sprawie odwołania ministra zdrowia. Komisja Krajowa negatywnie ocenia dotychczasową działalność Marka Balickiego, która doprowadziła do katastrofalnej sytuacji służby zdrowia i degradacji pozycji jej pracowników. Projekt ustawy o pomocy publicznej i restrukturyzacji zakładów opieki zdrowotnej forsowany przez ministra – mimo oporu wszystkich środowisk medycznych – może doprowadzić do upadłości jednostek służby zdrowia i ograniczenia zagwarantowanego w Konstytucji dostępu do usług medycznych. "Solidarność" apeluje do parlamentarzystów o odrzucenie projektu tej ustawy. Chaos w polityce zdrowotnej prowadzonej przez ministerstwo i pozorowany dialog społeczny doprowadziły do desperacji środowiska pracowników ochrony zdrowia. Dramatyczny protest głodowy prowadzony w Starachowicach w obronie prawa do wynagrodzenia i przeciw zmianom w Kodeksie postępowania cywilnego, który dopuszcza zajmowanie przez komorników środków na wypłaty jest w pełni uzasadniony. Komisja Krajowa uważa działalność ministra zdrowia Marka Balickiego za szkodliwą i zwraca się do parlamentarzystów o jego odwołanie z pełnionej funkcji.

Członkowie Komisji Krajowej zapoznali się także z sytuacją pracowników Chłodni "Igloopol" w Dębicy, którzy od 20 dni okupują swój zakład pracy, domagając się wynagrodzenia niewypłacanego od października ubiegłego roku i upominają się o swoje miejsca pracy. W stanowisku popierającym ich protest Komisja Krajowa stwierdza, że dramat pracowników kolejnego zakładu pracy, zatrudniającego 250 osób, w pełni obrazuje wady funkcjonującego w naszym kraju systemu prawnego. Brak właściwego zabezpieczenia roszczeń pracowniczych stawia pracowników w beznadziejnej sytuacji i obrazuje wady prawa upadłościowego. Związek protestuje przeciwko przewlekłości postępowania sądowego i niewydolności organów administracji państwowej, które uniemożliwiają sprawne przebrnięcie przez procedury prawne pozwalające na wypłatę wynagrodzeń. NSZZ "Solidarność" raz jeszcze domaga się skutecznej realizacji elementarnego prawa pracowników do wynagrodzenia za wykonaną pracę.

Na koniec podjęto uchwałę o udzieleniu wsparcia przez Komisję Krajową wszystkim strukturom regionalnym i branżowym w podejmowanych akcjach w obronie miejsc pracy, praw pracowniczych i związkowych.

W trakcie posiedzenia przedstawiono m. in. informacje o zmianach i zagrożeniach w systemie ubezpieczeń społecznych, przebiegu negocjacji nad ustawą o informacji i konsultacji oraz bieżących pracach w Trójstronnej Komisji ds. Społeczno Gospodarczych.

Przewodniczący Janusz Śniadek zreferował styczniowe rozmowy z władzami Prawa i Sprawiedliwości na temat postulowanej współpracy związku z partiami politycznymi.

Przegłosowano również przyjęcie wykonania budżetu Komisji Krajowej za rok 2004 oraz projekt budżetu na rok 2005.

• Dariusz Wasielewski – rzecznik prasowy KK

Stanowisko KK nr 1/05
ws. umów społecznych

Komisja Krajowa NSZZ "Solidarność" stanowczo protestuje przeciw atakom na fundamentalne prawo związku zawodowego do zawierania umów społecznych. Niedopuszczalne jest uzasadnianie tych ataków próbami patologicznych nadużyć tego uprawnienia przez niektórych prezesów w imię partykularnych interesów.

Prawo to wynika z konstytucyjnych i ustawowych gwarancji dotyczących umów społecznych i negocjacji zbiorowych oraz zasad dialogu społecznego jako podstawowego instrumentu, którym posługuje się społeczeństwo obywatelskie. Tego rodzaju umowy są zgodne ze światowymi i europejskimi standardami.

Domagamy się ustawowego wprowadzenia obowiązku zawierania umów społecznych w przypadku prywatyzowanych i restrukturyzowanych przedsiębiorstw i uznania tych umów za źródło prawa pracy.

Komisja Krajowa zwraca się do wszystkich członków i struktur Związku, aby konsekwentnie korzystali z przysługującego im prawa do podejmowania rokowań i zawierania porozumień z pracodawcami i rządem we wszystkich sytuacjach, które wymagają zabezpieczenia podstawowych praw pracowniczych, a w szczególności prawa do pracy.

Apelujemy do wszystkich pracowników, aby organizowali się w związki zawodowe – to najskuteczniejszy sposób obrony praw pracowniczych.

Stanowisko KK nr 2/05
ws. nowelizacji przepisów kpc

Komisja Krajowa NSZZ "Solidarność" domaga się przywrócenia treści obowiązującego do 4 lutego 2005 r. art. 890 § 2 Kodeksu postępowania cywilnego lub wprowadzenia innego rozwiązania zabezpieczającego prawo pracownika do pełnego wynagrodzenia za wykonaną pracę. Uchylony zapis zezwalał na wypłatę z zajętego rachunku bankowego przedsiębiorcy-dłużnika bieżących wynagrodzeń pracowników.

Obowiązujący od 5 lutego 2005 r. zapis art. 890 § 2 kpc pozbawia pracowników części wynagrodzenia i pozwala za zgodą sądu na wypłatę tylko minimalnego wynagrodzenia tj. 849 zł przez 3 miesiące. Oznacza to przerzucenie na pracownika odpowiedzialności materialnej za zadłużenie pracodawcy. Zapis ten został wprowadzony z naruszeniem prawa tj. bez konsultacji z NSZZ "Solidarność"

Zgodnie z kodeksem pracy (art. 80 kp) szczególnie chronione powinno być prawo pracowników do wynagrodzenia. Tymczasem znowelizowane przepisy kpc wprowadzają szczególną ochronę interesów komorników, kosztem pracowników i ich rodzin, pozbawiając ich środków do życia.

Komisja Krajowa domaga się poszanowania elementarnego prawa pracowników do wynagrodzenia.

Stanowisko KK nr 3/05
ws. odwołania ministra zdrowia

Komisja Krajowa NSZZ "Solidarność" negatywnie ocenia dotychczasową działalność ministra zdrowia Marka Balickiego, która doprowadziła do katastrofalnej sytuacji służby zdrowia i degradacji pozycji jej pracowników.
Projekt ustawy o pomocy publicznej i restrukturyzacji zakładów opieki zdrowotnej forsowany przez ministra – mimo oporu wszystkich środowisk medycznych – może doprowadzić do upadłości jednostek służby zdrowia i ograniczenia zagwarantowanego w konstytucji dostępu do usług medycznych.
Komisja Krajowa apeluje do parlamentarzystów o odrzucenie projektu tej ustawy.

Dramatyczny protest głodowy prowadzony w Starachowicach w obronie prawa do wynagrodzenia i przeciw zmianom w Kodeksie postępowania cywilnego, który dopuszcza zajmowanie przez komorników środków na wypłaty, jest w pełni uzasadniony.

Stanowisko KK nr 4/05
ws. sytuacji pracowników Chłodni "Igloopol"

Komisja Krajowa NSZZ "Solidarność" udziela poparcia pracownikom Chłodni "Igloopol" z Dębicy, którzy od 20 dni okupują swój zakład pracy, domagając się wynagrodzenia niewypłacanego od października 2004 r. i upominają się o swoje miejsca pracy.

Dramat pracowników kolejnego zakładu pracy, zatrudniającego 250 osób, w pełni obrazuje wady funkcjonującego w naszym kraju systemu prawnego. Brak właściwego zabezpieczenia roszczeń pracowniczych stawia pracowników w beznadziejnej sytuacji i pokazuje wady prawa upadłościowego.

Komisja Krajowa protestuje przeciwko przewlekłości postępowania sądowego i niewydolności organów administracji państwowej, które uniemożliwiają sprawne przebrnięcie przez procedury prawne pozwalające na wypłatę wynagrodzeń.

NSZZ "Solidarność" domaga się skutecznej realizacji elementarnego prawa pracowników do wynagrodzenia za wykonaną pracę.

Uchwała KK nr 1/05
ws. wykonania budżetu KK za 2004 r.

Komisja Krajowa NSZZ "Solidarność" zatwierdza sprawozdanie z wykonania budżetu Komisji Krajowej za 2004 r.

Uchwała KK nr 2/05
ws. zawieszenia zapisu § 5 regulaminu funduszu wspierania statutowych zadań Związku

Komisja Krajowa NSZZ "Solidarność" zawiesza w 2005 roku zapis § 5 ("Kapitał podstawowy dwa razy w roku będzie waloryzowany co najmniej o oficjalny wskaźnik inflacji") regulaminu funduszu wspomagania statutowych zadań Związku przyjętego uchwałą KK nr 40/2001.

Uchwała KK nr 3/05
(do użytku służbowego)

Uchwała KK nr 4/05
ws. przyjęcia budżetu KK na 2005 r.

Komisja Krajowa NSZZ "Solidarność" przyjmuje budżet Komisji Krajowej na 2005 r.

Uchwała KK nr 5/05
ws. akcji w obronie praw pracowniczych i związkowych

Komisja Krajowa NSZZ "Solidarność" postanawia udzielić wsparcia strukturom regionalnym i branżowym w podejmowanych akcjach w obronie miejsc pracy, praw pracowniczych i związkowych.

Komisja Krajowa upoważnia Prezydium Komisji Krajowej NSZZ "Solidarność" do występowania do Rady Krajowej Funduszu Strajkowego o finansowanie tych akcji na zasadach podobnych jak w decyzji Prezydium KK 116/04.