Uchwała nr 14/1994 ws. przemysłu zbrojeniowego i lotniczego

Delegaci VI Krajowego Zjazdu, biorąc pod uwagę pogarszający się stan obronności kraju i wyposażenia naszej armii, domagają się od Rządu RP sformułowania długofalowej polityki w tej dziedzinie. Wymiana, uzupełnianie i unowocześnianie uzbrojenia wymaga powiększenia budżetu Ministerstwa Obrony Narodowej, do 3% produktu krajowego brutto
w 1995 r.

Polskie przedsiębiorstwa przemysłu zbrojeniowego i lotniczego dysponują nowoczesnymi technologiami i wysoko kwalifikowaną kadrą. Obowiązkiem państwa jest uruchomienie tego potencjału przez stworzenie warunków umożliwiających dokapitalizowanie zakładów, napływ niezbędnych nowych technologii oraz zawieranie korzystnych układów kooperacyjnych z przedsiębiorstwami zagranicznymi.

Delegaci VI Krajowego Zjazdu domagają się od Rządu RP przyjęcia zasady, że  polskie przedsiębiorstwa są głównym dostawcą uzbrojenia dla Wojska Polskiego, a wszystkie zakupy u zagranicznych dostawców powinny być uwarunkowane kooperacją z polskimi przedsiębiorstwami.  Najnowsze technologie stosowane w przemyśle obronnym  będą   także   służyć   unowocześnianiu i poprawie konkurencyjności produkcji cywilnej.

Do pobrania