Uchwała V KZD nr 32/1993 ws. zmian w Statucie NSZZ „Solidarność”

1.                        § 43 ust. 2 otrzymuje brzmienie:

W okresie zawieszenia działalności komisji zakładowej, jej statutowe obowiązki i uprawnienia z wyłączeniem uprawnień zawartych w § 14 oraz § 15 ust. 2 i ust. 3, przejmuje zarząd regionu lub wskazany przez niego zarząd komisaryczny.

Uchwała V KZD nr 31/1993 ws. zmian w Statucie NSZZ „Solidarność”

1.                 § 43 ust. 1 otrzymuje brzmienie:

Zarząd regionu z własnej inicjatywy lub na wniosek regionalnej komisji rewizyjnej, może podjąć uchwałę o zawieszeniu działalności komisji zakładowej prowadzącej działalność sprzeczną ze Statutem, uchwałami Krajowego Zjazdu Delegatów, Komisji Krajowej, walnego zebrania delegatów regionu lub zarządu regionu, po uprzednim wyznaczeniu terminu co najmniej 14 dni na dostosowanie tejże działalności do obowiązującego prawa wewnątrzzwiązkowego.

Uchwała V KZD nr 30/1993 ws. zmian w Statucie NSZZ „Solidarność”

1.   § 15 ust. 4 otrzymuje brzmienie:

4. Od uchwały o skreśleniu lub wykluczeniu zainteresowanemu służy odwołanie

w terminie 14 dni do zakładowego zebrania członków (delegatów), a od jego negatywnej decyzji do zarządu regionu w terminie 14 dni od daty doręczenia stosownej uchwały. Do czasu podjęcia decyzji przez zakładowe zebranie członków (delegatów) bądź przez zarząd regionu, uchwała ulega zawieszeniu. Decyzja zarządu regionu jest ostateczna.

Uchwała V KZD nr 29/1993 ws. zmian w Statucie NSZZ „Solidarność”

1. 1.           w § 9 ust. 1:

– wprowadza się nowy punkt 10 o brzmieniu:

10) członek Związku pozbawiony mandatu delegata na Zjazd (zebranie, kongres) może pełnić funkcje związkowe do czasu najbliższego posiedzenia Zjazdu (zebrania, kongresu), który musi podjąć decyzję o jego reelekcji lub odwołaniu z pełnionej funkcji.

Uchwała V KZD nr 2/1993 Apel V KZD do Społeczeństwa Polskiego – Nasza Ojczyzna jest w niebezpieczeństwie

Co Jej zagraża, wszyscy wiemy a szczególnie pracownicy i ich rodziny, którzy odczuwają boleśnie obecną rzeczywistość i jawną niesprawiedliwość społeczną.

Rok temu IV Krajowy Zjazd Delegatów NSZZ „Solidarność” zobowiązał Uchwałą programową wszystkich członków Związku do dokończenia „Rewolucji Solidarności”.

We wrześniowych wyborach rozegra się decydująca bitwa o Polskę, o Jej kształt dla co najmniej jednego pokolenia Polaków. Naszą szansą na Zwycięstwo jest wysoka frekwencja wyborcza i znalezienie ludzi dzielnych, uczciwych, kompetentnych i cieszących się zaufaniem Narodu, którzy będą chciwie, z potrzeby serca i rozumu, wykonać program odnowy.

Naszą szansą, przez promowanie najlepszych, jest odsunięcie raz na zawsze od władzy tych, którzy w tak ciężkich chwilach dla Polski i rodzin pracowniczych mają na względzie partykularne interesy partii lub korzyści osobiste. Jeżeli nadal po wyborach wrześniowych wpływ na rządzenie Polską będą mieli ci, którzy ją niszczyli, to nadzieja zrodzona w sierpniu 80 roku zostanie zaprzepaszczona.

Mamy dość paraliżu państwa i niekompetencji władzy oraz separowania społeczeństwa od decydowania o losach Kraju. Chcemy demokratycznej Konstytucji Rzeczypospolitej Polskiej i opartego na niej spójnego i skutecznego systemu prawnego. Chcemy mądrego
i sprawnego Parlamentu, chcemy efektywnych rządów i takiego zarządzania, w którym rachunek ekonomiczny nie kłóci się ze sprawiedliwością społeczną. Oczekujemy m.in. rozwoju edukacji powszechnej i powszechnego uwłaszczenia wszystkich Polaków, a nie tylko najbogatszych i wybranych.

W sierpniu 1980 roku rozpoczęła się nasza walka o dzień dzisiejszy i o najdalszą przyszłość. Możemy i musimy ja wygrać, ale tylko jako ludzie wolni, uczciwi, solidarni
i wierni społecznej nauce Kościoła.

Idąc do wyborów razem z NSZZ „Solidarność” mamy taką szansę.

Uchwała V KZD nr 1/1993 ws. Grzegorza Czyża

Krajowy Zjazd Delegatów przywraca pana Grzegorza Czyża z Regionu Dolny Śląsk
w prawach członka Związku i uznaje jego mandat delegata na Krajowy Zjazd Delegatów za ważny.

Jednocześnie V Krajowy Zjazd Delegatów zobowiązuje Komisję Krajową do pilnego, stanowiącego rozstrzygnięcia w tej sprawie.