Browar Leżajsk kończy produkcję. NSZZ „S”: Zaczynamy rozmowy na wszystkich szczeblach

• czwartek, 09 Lutego 2023
  • Branże
  • Autor: Admin

fot. NSZZ „S” Region Rzeszowski

7 lutego 2023 r. Grupa Żywiec ogłosiła zamiar reorganizacji swojej produkcji w Polsce i planuje skoncentrować przyszłe inwestycje w sieci 4 browarów – nie ma wśród nich Browaru Leżajsk. Ten ma zakończyć produkcję w czerwcu tego roku. Związki zawodowe nie zgadzają się z decyzją zarządu.
Browar to jeden z największych pracodawców w gminie Leżajsk. wybudowany został w latach 1972-1977. Produkcję piwa rozpoczął 2 stycznia 1978 roku. Zakład od 1999 roku należy do grupy piwowarskiej Grupa Żywiec S.A. Browar Leżajsk zatrudnia 103 osoby.
Na plany obecnego właściciela browaru natychmiast zareagował wójt gminy Leżajsk, wyrażając kategoryczny sprzeciw i protest związany z podjętą przez zarząd spółki decyzją. Jednocześnie poinformował, że gmina Leżajsk złoży ofertę kupna browaru od grupy Żywiec.
Pomimo publicznych zapewnień prezesa Zarządu, że najważniejszym priorytetem dla Grupy Żywiec jest zapewnienie w obecnej sytuacji jak najlepszego wsparcia dla pracowników Browaru Leżajsk, NSZZ „Solidarność” podjął natychmiastowe działania.
Związki zawodowe nie zgadzają się
Członek Zarządu Regionu Rzeszowskiego NSZZ „Solidarność” Jan Hałaś, który pełni funkcję przewodniczącego „S” w leżajskim Browarze, poinformował nas, że związki zawodowe nie zgadzają się z decyzją zarządu, ponieważ nie ma powodów ekonomicznych, by zamykać browar w Leżajsku. Decyzja o konsolidacji zysku w grupie spowoduje, że pracownicy innych browarów będą musieli pracować w stałym dozorze, czyli 7 dni w tygodniu. Na to nie ma zgody związków zawodowych.
– Zaczynamy rozmowy na wszystkich szczeblach. Nie ma zgody miasta i gminy Leżajsk na zamknięcie zakładu, który daje pracę ponad 100 mieszkańcom. Związki zawodowe działające w grupie Żywiec poinformowały Zarząd, że użyją wszystkich środków, by obronić miejsca pracy. 9 lutego obradować będą wszystkie centrale związków zawodowych działających w grupie Żywiec, a na 10 lutego zaprosiliśmy Zarząd na spotkanie z nami. Na chwilę obecną nie mam informacji, czy Zarząd zechce z nami rozmawiać – mówi Jan Hałaś.
źródło: NSZZ „S” Region Rzeszowski
www.tysol.pl