Bez Polaków na podium, dominacja Holendrów w III etapie WSiO. II dzień „Solidarki” zakończony.

• piątek, 25 Czerwca 2021
  • Kraj
  • Autor: Admin

Gorące powietrze i rozgrzany asfalt dał się mocno we znaki kolarzom podczas III etapu Wyścigu Solidarności i Olimpijczyków. Swoje siły najlepiej rozłożyli Holendrzy, którzy zajęli wszystkie trzy miejsca na podium. Kolejno na mecie meldowali się Casper Van Uden (Team DSM), Coen Velmertfoort (VolkerWessels) i Nick Brabander (VolkerWessels). Nowym liderem klasyfikacji generalnej został pierwszy z nich – 19 letni Van Uden.

Wyścig zaczął się dość spokojnie, wszyscy jechali równym tempem i choć peleton mocno się rozciągnął, to nikt nie kwapił się do większych ataków. Widać było, że kolarze nie chcą przeforsowywać się na samym początku etapu, jadąc w mocnym popołudniowym słońcu. W końcu mieli do przejechania prawie 200 km. Po drodze mijali rozentuzjazmowanych kibiców, którzy chcieli zobaczyć kolarzy w pełnym pędzie. Jadąc trasą Koluszki-Sieradz co jakiś czas można było zobaczyć okolicznych mieszkańców z flagami Polski oraz transparentami z „Solidarycą”.

W połowie trasy trzech kolarzy oderwało się od głównej grupy, byli to Vitalii Novakovskyi z Eurocar Grawe, James Oram z BlackSpokeNZ oraz Joonas Kurtis z z Ampler. Jednak z biegiem czasu ich przewaga topniała, aż ponownie złączyli się z resztą stawki. Peleton trzymał się razem praktycznie do samej mety. Każda próba ucieczki była szybko tłamszona przez resztę zawodników. Dopiero przed samym końcem peleton rozerwał się kilka grup.

Wyścig w tym upale był niezwykle wycieńczający dla zawodników, nikt nie zdołał wyraźnie zaznaczyć swojej przewagi. Jednak to Holendrzy najlepiej rozegrali dzisiejszą trasę.

Przed nami III dzień wyścigu i ciężko przewidzieć kto może wygrać, rywalizacja jest niezwykle wyrównana, a żółta koszulka lidera wciąż zmienia swojego właściciela.

www.tysol.pl