12-11-2010

Obchody Święta Niepodległości i trzydziestolecia NSZZ "Solidarność" MK NSZZ "Solidarność" Pracowników Oświaty i Wychowania w Żywcu

W ramach obchodów Święta Niepodległości i trzydziestolecia NSZZ "Solidarność" Międzyzakładowa Komisja NSZZ "Solidarność" Pracowników Oświaty i Wychowania w Żywcu zorganizowała 9 listopada 2010 roku w Miejskim Centrum Kultury w Żywcu uroczyste spotkanie dawnych i obecnych członków związku.

Gośćmi uroczystości byli między innymi żywieccy duchowni na czele z ks. infułatem Władysławem Fidelusem, poseł RP Stanisław Szwed, przedstawiciele władz samorządowych na czele ze starostą żywieckim Stanisławem Zielińskim i burmistrzem miasta Antonim Szlagorem. Honorowymi gośćmi święta byli przewodniczący Komisji Krajowej NSZZ "Solidarność" Piotr Duda i szef podbeskidzkiej "Solidarności" Marcin Tyrna.

W trakcie uroczystości młodzież z Gimnazjum im. Krzysztofa Kamila Baczyńskiego z Węgierskiej Górki zaprezentowała spektakl "Kierunek wolność", a okolicznościowy referat wygłosił historyk Bolesław Słomiński. Swymi refleksjami na temat jubileuszu "Solidarności" podzielili się ze zebranymi Piotr Duda i Marcin Tyrna. Obaj przekazali słowa uznania i gratulacje głównej organizatorce uroczystości, przewodniczącej oświatowej "Solidarności" w Żywcu, Jadwidze Miniewicz. Następnie najstarszym stażem członkom nauczycielskiej "Solidarności" na Żywiecczyźnie wręczone zostały medale "Za wierność "Solidarności"". Na zakończenie uroczystości wszyscy uczestnicy tego święta zostali poczęstowani wspaniałym tortem.