24-02-2010

Uroczystość z okazji 60-lecia społecznej inspekcji pracy

Z inicjatywy II Kongresu Związków Zawodowych, obradującego w czerwcu 1949 r., opracowano ustawę o społecznej inspekcji pracy, którą Sejm uchwalił 4 lutego 1950 r. Dawała ona początek społecznej służbie, powoływanej, jako organ zakładowych organizacji związkowych i pełnionej w zakładach przez samych pracowników w celu wzmożenia kontroli nad przestrzeganiem przepisów prawa pracy, poprawy stanu bhp, jak również wzmocnienia walki bezpośrednio w zakładach pracy z chorobami zawodowymi.

Obecnie wielotysięczna rzesza społecznych inspektorów pracy - to znakomici fachowcy, wybitni specjaliści różnych dziedzin, technicy, ergonomiści, przedstawiciele służby zdrowia. Wnoszą oni znaczący wkład w poprawę warunków pracy w zakładach i na poszczególnych stanowiskach, a także upowszechnianie wśród pracowników i pracodawców kultury bezpieczeństwa pracy.
Z tej okazji pod patronatem marszałka Bronisława Komorowskiego w Sali Kolumnowej Sejmu 16 lutego 2010 roku odbyła się uroczystość z okazji 60-lecia społecznej inspekcji pracy. Zorganizowała ją Rada Ochrony Pracy wspólnie z Niezależnym Samorządnym Związkiem Zawodowym "Solidarność", Ogólnopolskim Porozumieniem Związków Zawodowych, Forum Związków Zawodowych oraz Państwową Inspekcją Pracy.
W uroczystości wzięło udział ponad 300 społecznych inspektorów pracy, przedstawicieli parlamentu, resortów, urzędów centralnych, związków zawodowych oraz organizacji pracodawców. Również i na tej uroczystości nie mogło zabraknąć reprezentantów Podbeskidzkiej Solidarności, Jana Polaka z Zarządu Regionu "Podbeskidzie", Jerzego Szumskiego z GE Power Controls, Rafała Wilczka z Enersys, Andrzeja Kóska i Piotra Górnego z Bulten Polska oraz przedstawicieli bielskiego Coopers Standard. Marszałek Sejmu Bronisław Komorowski, zwracając się do jubilatów podkreślił, że społeczni inspektorzy pełnią w zakładach pracy dobrą, ważną i potrzebną rolę. Wyraził przekonanie, że mają świadomość nowych wyzwań, nowych okoliczności, nowego stylu organizowania pracy, co niesie ze sobą potrzebę wyznaczania sobie kolejnych celów i kierunków działania z myślą o przyszłości.
W imieniu Rady Ochrony Pracy gratulacje z okazji jubileuszu złożyła społecznym inspektorom przewodnicząca ROP poseł Izabela Katarzyna Mrzygłócka. Zwróciła uwagę, że od 60. lat społeczna inspekcja pracy zapisuje bogatą kartę w kształtowaniu bezpiecznych i higienicznych warunków wykonywania pracy, a także w ochronie uprawnień pracowniczych.
Podziękowania za wieloletnie, owocne pełnienie społecznikowskiej misji służącej poprawie przestrzegania prawa pracy, w tym przepisów i zasad bhp oraz gratulacje i życzenia dalszych sukcesów przekazali społecznym inspektorom od kierownictwa central związkowych: przewodniczący OPZZ Jan Guz, wiceprzewodniczący Komisji Krajowej NSZZ "Solidarność" Jerzy Langer oraz przewodniczący Forum Związków Zawodowych Wiesław Siewierski.
Główny inspektor pracy Tadeusz Jan Zając w towarzystwie przewodniczącej Rady Ochrony Pracy poseł Izabeli Katarzyny Mrzygłockiej wręczył kilkudziesięciu przedstawicielom społecznego nadzoru nad warunkami pracy Odznaki Honorowe "Za Zasługi dla Ochrony Pracy".
Z naszego Regiony wyróżnienie to otrzymał Przewodniczący Komisji Międzyzakładowej NSZZ "Solidarność" z Finnveden Bulten Polska, pełniący funkcję koordynatora BHP Sekcji Krajowej Branży Metalowców NSZZ "Solidarność" Piotr Górny.

Gratulując jubileuszu, szef PIP życzył społecznym inspektorom pracy licznych sukcesów w trudnej i odpowiedzialnej, ale też przynoszącej wiele satysfakcji służbie na rzecz bezpiecznej i godnej pracy.