Solidarność Podbeskidzie Zwycięzcy XI Podbeskidzkiego Konkursu Historycznego „Solidarni”

Zwycięzcy XI Podbeskidzkiego Konkursu Historycznego „Solidarni”

W marcu 2022 roku w Bielsku-Białej odbył się finał XI Podbeskidzkiego Konkursu Historycznego „Solidarni”, organizowanego przez podbeskidzką „Solidarność” i Oddział Instytutu Pamięci Narodowej w Katowicach.

Relację z tego wydarzenia można znaleźć tutaj. Przypomnijmy tylko, że w finałowych zmaganiach wzięło udział 48 uczniów z dwudziestu szkół średnich z Bielska-Białej, Cieszyna, Kóz, Czechowic-Dziedzic i Żywca, którzy w grudniu ubiegłego roku szczęśliwie przebrnęli przez szkolne eliminacje. Zwycięzcą finału został Konrad Niesyt z  V Liceum Ogólnokształcącego w Bielsku-Białej, a kolejne miejsca zajęli Zuzanna Janusz z Liceum Ogólnokształcącego im. M. Skłodowskiej-Curie w Czechowicach-Dziedzicach, Małgorzata Gabzdyl z Zespołu Szkół im. Wł. Szybińskiego w Cieszynie oraz Jakub Matejczuk z I Liceum Ogólnokształcącego im. Antoniego Osuchowskiego w Cieszynie.

Laureaci, a także wszyscy uczestnicy i ich opiekunowie otrzymali dyplomy i publikacje książkowe, ufundowane przez IPN i „Solidarność”.

Oto najlepsi z najlepszych w XI Podbeskidzkim Konkursie Historycznym „Solidarni”:

1. Konrad Niesyt z V Liceum Ogólnokształcącego w Bielsku-Białej (opiekun: Jerzy Jędryka);
  2. Zuzanna Janusz z Liceum Ogólnokształcącego im. M. Skłodowskiej-Curie w Czechowicach-Dziedzicach (opiekun: Wojciech Janusz);
  3. Małgorzata Gabzdyl z Zespołu Szkół im. Wł. Szybińskiego w Cieszynie (opiekun: Michał Wawrzyczek);
  4. Jakub Matejczuk z I Liceum Ogólnokształcącego im. Antoniego Osuchowskiego w Cieszynie (opiekun: Klaudia Wybraniec);
  5. Piotr Sulżyk z Zespołu Szkół Mechaniczno-Elektrycznych w Żywcu (opiekun: Lucjan Sawicki);
  6. Adam Gawlas z Zespołu Szkół Ekonomiczno-Gastronomicznych w Cieszynie (opiekun: Olga Lorek);
  7. Karolina Koziołek z IV Liceum Ogólnokształcącego im. Komisji Edukacji Narodowej w Bielsku-Białej (opiekun: Krzysztof Rączka);
  8. Anna Kowalska z I Liceum Ogólnokształcącego im. Antoniego Osuchowskiego w Cieszynie (opiekun: Klaudia Wybraniec);
  9. Mieczysław Pezda z Liceum Ogólnokształcącego im. K. K. Baczyńskiego w Kozach (opiekun: Miłosz Zelek);
  10. Laura Suchanek z I Liceum Ogólnokształcącego im. Antoniego Osuchowskiego w Cieszynie (opiekun: Klaudia Wybraniec).

Zwycięzca XI Podbeskidzkiego Konkursu Historycznego „Solidarni” – uczeń trzeciej klasy w V Liceum Ogólnokształcącym w Bielsku-Białej Konrad Niesyt ze swym nauczycielem Jerzym Jędryką.

Drugie miejsce zajęła Zuzanna Janusz, drugoklasistka z Liceum Ogólnokształcącego im. Marii Skłodowskiej-Curie w Czechowicach-Dziedzicach. Na zdjęciu wraz ze swym nauczycielem Wojciechem Januszem (zbieżność nazwisk przypadkowa).

Zdobywczyni trzeciej nagrody – Małgorzata Gabzdyl, uczennica trzeciej klasy technikum w Zespole Szkół im. Władysława Szybińskiego w Cieszynie, wraz ze swym nauczycielem Michałem Wawrzyczkiem.

Tuż za podium, na czwartym miejscu, znalazł się Jakub Matejczuk, uczeń trzeciej klasy w I Liceum Ogólnokształcącym im. Antoniego Osuchowskiego w Cieszynie, przygotowany do konkursu przez Klaudię Wybraniec. Dodajmy, że drużynowo ta szkoła bezapelacyjnie zajęła pierwsze miejsce!