Solidarność Podbeskidzie Zmarł Tadeusz Szczerbowski

Zmarł Tadeusz Szczerbowski

W niedzielę 28 marca 2021 roku zmarł nasz kolega Tadeusz Szczerbowski, wieloletni działacz oświęcimskiej i podbeskidzkiej „Solidarności”. Miał niespełna 74 lata.

Tadeusz Szczerbowski urodził się 26 lipca 1947 r. w podoświęcimskich Jawiszowicach. Był długoletnim, sumiennym i oddanym działaczem „Solidarności” w Zakładach Chemicznych Oświęcim (późniejszej Firmie Chemicznej Dwory, obecnie Synthos S.A.) . Od 1990 r. był przewodniczącym komisji wydziałowej, od 1995 r. wiceprzewodniczącym Komisji Kombinatu, a w latach 1998 – 2009 przewodniczący Międzyzakładowej Komisji Koordynacyjnej NSZZ „Solidarność” Firmy Chemicznej Dwory.  W latach 1995-2010 był członkiem Zarządu Regionu Podbeskidzie NSZZ „S”, a także delegatem na krajowy zjazd NSZZ „Solidarność”. Działał też w samorządzie terytorialnym (w latach 2010-2018 był radnym powiatu oświęcimskiego członkiem zarządu tego powiatu), był również działaczem sportowym.

Za swą działalność Tadeusz Szczerbowski został odznaczony Złotym Krzyżem Zasługi, a także uhonorowany tytułem „Zasłużony dla podbeskidzkiej Solidarności”.

Rodzinie, przyjaciołom i współpracownikom Zmarłego, a także wszystkim, których Jego śmierć napełniła smutkiem, składamy wyrazy szczerego współczucia.

Wieczne odpoczywanie racz Mu dać Panie…

O terminie i miejscu pogrzebu poinformujemy w najbliższym czasie.