Solidarność Podbeskidzie Zmarł prof. Józef Wranik

Zmarł prof. Józef Wranik

Z głębokim smutkiem przyjęliśmy wiadomość, że 11 października 2020 roku w Nowej Soli zmarł w wieku 81 lat nasz kolega

dr hab. inż. JÓZEF WRANIK, prof. UZ

były pracownik naukowy Filii Politechniki Łódzkiej w Bielsku-Białej (dzisiejszej Akademii Techniczno-Humanistycznej), założyciel i pierwszy przewodniczący „Solidarności” w tej uczelni, bezpartyjny radny Wojewódzkiej Rady Narodowej w Bielsku-Białej, w listopadzie 1980 roku członek specjalnej komisji ds. zbadania zarzutów stawianych przez „Solidarność” urzędnikom i działaczom partyjnym w woj. bielskim, internowany od 13 grudnia 1981 roku do 22 lipca 1982 roku. W grudniu 1982 r. wraz z rodziną wyemigrował do Niemiec.

W wolnej Polsce był profesorem nadzwyczajnym Wydziału Budownictwa w Wyższej Szkole Inżynierskiej w Opolu, następnie profesorem Uniwersytetu Zielonogórskiego (Instytut Budownictwa Zakład Konstrukcji Budowlanych). Za swą działalność został uhonorowany przez Prezydenta RP Andrzeja Dudę Krzyżem Wolności i Solidarności (2019) i Medalem 100-lecia Odzyskanej Niepodległości (2020).

Wieczne odpoczywanie racz Mu dać Panie…

Rodzinie, przyjaciołom i współpracownikom Zmarłego składamy wyrazy szczerego współczucia i solidarności w bólu.

Uroczystości pogrzebowe odbędą się w sobotę, 17 października 2020 roku w Gliwicach. Rozpocznie je o godz. 10.00 żałobna msza św. w kościele Świętego Krzyża. Kondukt pogrzebowy zacznie się formować od 10.45 przy bramie Cmentarza Centralnego w Gliwicach.