Solidarność Podbeskidzie Zmarł Antoni Mleczko z Wilamowic

Zmarł Antoni Mleczko z Wilamowic

Z głębokim smutkiem przyjęliśmy wiadomość, że 6 grudnia 2021 roku w Bielsku-Białej zmarł Antoni Mleczko, działacz rolniczej „Solidarności”, represjonowany w stanie wojennym. Miał 74 lata.

Antoni Mleczko urodził się w 1947 roku w Wilamowicach i z tym miastem związany był całe swoje życie. Tam mieszkał i tam prowadził swoje gospodarstwo ogrodnicze. Po sierpniu 1980 roku zaangażował się w tworzenie kół rolniczej „Solidarności”. W czasie podbeskidzkiego strajku generalnego dbał o to, by strajkującym w „Bewelanie” nie brakowało warzyw i owoców.

Za swą działalność został internowany 16 grudnia 1981 roku. W obozach odosobnienia w Jastrzębiu-Szerokiej i Nowym Łupkowie przebywał do 22 czerwca 1982 r. Po zwolnieniu nadal był pod baczną obserwacją służby bezpieczeństwa. Do końca swych dni angażował się w wiele przedsięwzięć religijnych i społecznych. Był szlachetnym, powszechnie lubianym i szanowanym człowiekiem. Więcej o Jego życiu i działalności można przeczytać TUTAJ.

Pogrzeb śp. Antoniego Mleczki odbędzie się w sobotę, 11 grudnia o god. 12.30 w kościele pw. Trójcy Przenajświętszej w Wilamowicach (ul. Paderewskiego 9).

Rodzinie, przyjaciołom, współpracownikom Zmarłego

składamy wyrazy szczerego współczucia i solidarności w bólu.

Wieczne odpoczywanie racz Mu dać Panie…