Solidarność Podbeskidzie ZBIERAMY PODPISY POPARCIA

ZBIERAMY PODPISY POPARCIA

1 września 2021 r.

Trwa ogólnopolska akcja zbierania podpisów poparcia dla obywatelskiej inicjatywy ustawodawczej w kwestii emerytur stażowych. Podpisy można składać między innymi w zakładowych organizacjach związkowych, w biurach oddziałów naszego związku, a także… na ulicach naszych miast.

Przypomnijmy: w połowie czerwca przewodniczący Obywatelskiej Inicjatywy Ustawodawczej „Emerytury za staż” Piotr Duda złożył u Marszałek Sejmu Elżbiety Witek projekt ustawy wraz z wymaganymi do zarejestrowania wniosku podpisami. Dwa tygodnie później Pani Marszałek  formalnie zaakceptowała  wniosek. Od lipca trwa  kampania promocyjna tej inicjatywy oraz akcja zbierania podpisów poparcia „emerytur za staż”.

– Podejmujemy obywatelską inicjatywę ustawodawczą, by Polacy po latach ciężkiej pracy połączonej z płaceniem składek emerytalnych mogli skorzystać z emerytur stażowych. Ważne jest to, że przepisy o emeryturach stażowych dotyczyć będą wszystkich obecnie pracujących, w tym rolników i dzisiejszą młodzież, dopiero wkraczającą na rynek pracy. Apelujemy do wszystkich o poparcie tej inicjatywy swoimi podpisami.  Tylko wspólnym, solidarnym działaniem doprowadzimy do tego, że Polacy po latach uczciwej ciężkiej pracy będą mogli skorzystać z praw emerytalnych! – mówi przewodniczący podbeskidzkiej „Solidarności” Marek Bogusz.

Podpisy poparcia tej inicjatywy można składać w siedzibie podbeskidzkiej „Solidarności” przy ulicy Adama Asnyka 19 w Bielsku-Białej , w terenowych biurach związku oraz w każdej zakładowej komisji NSZZ „Solidarność”. Regularnie akcje zbierania podpisów prowadzone są też na ulicach naszych miast – ostatnio miało to miejsce w Żywcu.