Solidarność Podbeskidzie Wprowadzenie relikwii Księdza Jerzego i obrazu Matki Bożej Solidarności

Wprowadzenie relikwii Księdza Jerzego i obrazu Matki Bożej Solidarności

W sobotę, 29 października, odbyła się uroczystość wprowadzenia do kościoła pw. Trójcy Przenajświętszej w Bielsku-Białej relikwii błogosławionego ks. Jerzego Popiełuszki i obrazu Matki Bożej Robotników i Solidarności, przywiezionej tego dnia z Jasnej Góry.

Uroczystość rozpoczęła się w Częstochowie, gdzie kilkudziesięcioosobowa delegacja regionu Podbeskidzie odebrała obraz Matki Bożej Robotników i Solidarności. Stało się to podczas Mszy św. w jasnogórskiej bazylice, którą sprawowali duszpasterze ludzi pracy z Częstochowy i Bielska-Białej – księża Ryszard Umański i Józef Oleszko. Później delegacja Podbeskidzia przyjechała do bielskiego kościoła pw. Trójcy Przenajświętszej. Obraz Matki Bożej został uroczyście wprowadzony do świątyni wraz z relikwiami Patrona „Solidarności”, błogosławionego ks. Jerzego Popiełuszki, przywiezionymi tydzień wcześniej z Suchowoli. Na powitanie duszpasterz ludzi pracy diecezji bielsko-żywieckiej ks. prałat Józef Oleszko poprowadził modlitwę różańcową z rozważaniami, ułożonymi przez ks. Jerzego Popiełuszkę.

Wkrótce obraz i relikwie będą peregrynować po wybranych parafiach Podbeskidzia, w których będą odbywać się specjalne spotkania formacyjne ludzi pracy. Wszystko to będzie stanowić przygotowania do przyszłorocznej, XXXV Pielgrzymki Ludzi Pracy na Jasną Górę, której organizatorem będzie podbeskidzka „Solidarność”.

Poniższe zdjęcia udostępniamy dzięki uprzejmości Zarządu Regionu Częstochowskiego NSZZ „Solidarność”.