Solidarność Podbeskidzie Wielkanoc 2023: CHRYSTUS ZMARTWYCHWSTAŁ!

Wielkanoc 2023: CHRYSTUS ZMARTWYCHWSTAŁ!

Chrześcijanie przeżywając święta wielkanocne pozdrawiali się słowami: „Chrystus zmartwychwstał! Alleluja!”, słysząc w odpowiedzi: „Prawdziwie zmartwychwstał! Alleluja!”.

Zwycięstwo Chrystusa dokonało się na Krzyżu i zostało potwierdzone chwalebnym zmartwychwstaniem. Świadkami tej prawdy stała się Maria Magdalena zwana „Apostołką apostołów” oraz uczniowie Jezusa, którzy umocnieni Duchem Świętym poszli na krańce świata głosząc Dobrą Nowinę.  Wzywali tych, którzy przyjęli chrzest święty, aby zachowywali i żyli słowem Jezusa. Stali się świadkami wiarygodnymi, którzy potwierdzili to ofiarą z własnego życia.

Życie w prawdzie i szczerości jest fundamentem do szczęścia i prawdziwej miłości. Prawda – jest jedną z najważniejszych wartości w życiu człowieka. Chrześcijanin zostaje wezwany, aby iść za Chrystusem, który jest Drogą, Prawdą i Życiem. Jezus sam powie przed Piłatem: „Tak, jestem królem. Ja się na to narodziłem i na to przyszedłem na świat, aby dać świadectwo prawdzie. Każdy, kto jest z prawdy, słucha mojego głosu” (J 18,37).

Nie wszyscy jednak słuchają Jego głosu i pragną żyć w prawdzie. Przykładem są niektórzy strażnicy grobu, którzy „…przyszli do miasta i powiadomili arcykapłanów o wszystkim, co zaszło. Ci zebrali się ze starszymi, a po naradzie dali żołnierzom sporo pieniędzy i rzekli: «Rozpowiadajcie tak: Jego uczniowie przyszli w nocy i wykradli Go, gdy spaliśmy. A gdyby to doszło do uszu namiestnika, my z nim pomówimy i wybawimy was z kłopotu». Ci więc wzięli pieniądze i uczynili, jak ich pouczono” (por. Mt 28).

Dzisiaj również grozi nam wielkie niebezpieczeństwo, że człowiek dla różnych korzyści głosi kłamstwa, półprawdy, plotki, oszczerstwa. „Rdza niszczy żelazo, a kłamstwo duszę” – pisał Antoni Czechow.

Zmartwychwstały Chrystus zaprasza nas, abyśmy zaangażowali się w budowanie królestwa Bożego: „królestwa prawdy i życia, królestwa świętości i łaski, królestwa sprawiedliwości, miłości i pokoju”.  Czyńmy to w naszych rodzinach, w miejscach pracy, w relacjach społecznych i w całej Ojczyźnie. W budowanie takiej rzeczywistości wpisuje się działalność i świadectwa ludzi zaangażowanych w NSZZ „Solidarność”. Jednym z nich był bł. ks. Jerzy Popiełuszko, patron „Solidarności”, który głosił: „Prawda kosztuje, lecz wyzwala”.

Niech Zmartwychwstały Chrystus dodaje sił i odwagi, aby we współczesnym świecie poszukiwać prawdy, żyć w prawdzie i być jej świadkiem.

Wszystkim życzę potrzebnego zdrowia, pokoju serca, odpoczynku i bezpieczeństwa oraz obfitego Bożego błogosławieństwa w rodzinach i miejscach pracy.

ks. Józef Oleszko, diecezjalny duszpasterz ludzi pracy