Solidarność Podbeskidzie Społeczni inspektorzy przeszkoleni

Społeczni inspektorzy przeszkoleni

W piątek 18 listopada 2022 roku  w jednym z ośrodków szkoleniowo-wypoczynkowych w Wiśle zakończyło się pięciodniowe szkolenie dla społecznych inspektorów pracy, zorganizowane przez Dział Szkoleń podbeskidzkiej „Solidarności” i działający przy Zarządzie Regionu Klub SIP.

W szkoleniu wzięło udział 54 społecznych inspektorów pracy z regionu Podbeskidzie, a także goście z innych części kraju. Kurs obejmował 40 godzin wykładowych. Uczestnicy mieli okazję zapoznać się między innymi z zakresem zadań i uprawnień społecznych inspektorów pracy, z metodyką kontroli bezpieczeństwa, higieny i ochrony zdrowia w miejscu pracy, z nowelizacją prawa pracy, a także zasadami udzielania pomocy przedlekarskiej. W ramach szkolenia inspektorzy odwiedzili firmę Lotos w Czechowicach-Dziedzicach, gdzie mogli się zapoznać z profesjonalnymi zabezpieczeniami bhp i sposobami reagowania na zagrożenia, a także bielską jednostkę Państwowej Straży Pożarnej, gdzie zaprezentowany został sprzęt gaśniczy oraz sposoby gaszenia materiałów niebezpiecznych.

Zajęcia prowadzili m.in. inspektorzy Państwowej Inspekcji Pracy, ratownik medyczny, koordynator BHP przy Zarządzie Regionu oraz szef regionalnego Klubu SIP.  – Uczestnikami tego szkolenia byli zarówno doświadczeni społeczni inspektorzy pracy z wieloletnim stażem, jak i osoby początkujące w tej służbie. Tego typu zajęcia skierowane są zarówno do jednych jak i drugich, gdyż wszyscy musimy podnosić nasze kwalifikacje i uzupełniać wiedzę – tym bardziej, że przepisy wciąż się zmieniają – powiedział po zakończeniu szkolenia Krzysztof Talaga, szef podbeskidzkiego Klubu SIP. Wraz z nim certyfikaty ukończenia szkolenia wręczali przewodniczący podbeskidzkiej „Solidarności” Marek Bogusz, kierownik Oddziału PIP w Bielsku-Białej Karol Pietrasina i nadinspektor z tego Oddziału Damian Borak.