Solidarność Podbeskidzie „Solidarność” wobec zwolnień w spółce Comau

„Solidarność” wobec zwolnień w spółce Comau

Międzyzakładowa Organizacja Związkowa NSZZ „Solidarność” FCA Poland SA z wielkim niepokojem przyjęła zapowiedź likwidacji jednej z fiatowskich spółek – Comau Poland w Tychach. Likwidacja wiązać się będzie ze zwolnieniem całej załogi – jest to około 150 osób!

Zarząd MOZ NSZZ „Solidarność” FCA w piśmie z 15 stycznia 2018 roku zaprotestował przeciwko decyzji likwidacji tyskiej spółki Comau i podkreślił, że negatywne wyniki ekonomiczne tej spółki są efektem rażących zaniedbań zarządu spółki i działań, przynoszących szkodę tej spółce. „Przerzucanie odpowiedzialności za niegospodarność na pracowników jest niedopuszczalne. Stanowczo protestujemy przeciwko takiej sytuacji” – czytamy w piśmie, podpisanym przez przewodniczącą MOZ Wandę Stróżyk.

Związkowcy zaapelowali do zarządów Comau w Turynie i Tychach o ponowne przeanalizowanie zasadności likwidacji tyskiej spółki i związanego z tym zwolnienia wszystkich jej pracowników. Jeśli okaże się to nieuniknione „Solidarność” żąda stworzenia zwalnianym pracownikom możliwości przejścia w trybie art. 231 kp do innych fiatowskich spółek, w tym głównie FCA Poland i FCA Powertrain Poland, lub też zapewnienia im godziwych odpraw.

W obronie zwalnianych pracowników i w proteście przeciwko likwidacji spółki Comau MOZ NSZZ „Solidarność” FCA Poland zorganizuje w środę, 24 stycznia, związkowy protest przed bramami zakładu FCA Poland w Tychach.