Solidarność Podbeskidzie Solidarna  pomoc – akcji ciąg dalszy

Solidarna  pomoc – akcji ciąg dalszy

W środę 27 maja do bielskiego Hospicjum im. Św. Jana Pawła II przedstawiciele podbeskidzkiej „Solidarności” zawieźli ponad 3 tysiące rękawiczek jednorazowych i 5 specjalnych kombinezonów ochronnych. Tego samego dnia do Domu Pomocy Społecznej przy ulicy Żywieckiej trafiło blisko sto masek ochronnych, 800 rękawiczek, 20 litrów płynu do dezynfekcji i 7 kombinezonów.

IMG_2978 To kontynuacja akcji podbeskidzkiej „Solidarności”, zapoczątkowanej jeszcze przed świętami wielkanocnymi pod hasłem „Solidarni wobec pandemii”. Łącznie do podbeskidzkich domów pomocy społecznej i innych placówek opiekuńczych i leczniczych trafiło już ponad 5000 maseczek jednorazowych, 7500 rękawiczek, 250 przyłbic, 100 jednorazowych fartuchów ochronnych, 20 kombinezonów, 120 litrów płynu dezynfekującego. Na dary te wydaliśmy blisko 55 tysięcy złotych, zebranych w ramach podbeskidzkiej akcji „Solidarni wobec pandemii”.

– Akcję tę zapoczątkowaliśmy przed świętami wielkanocnymi, przeznaczając na ten cel z kasy Zarządu Regionu 30 tysięcy złotych. Kolejne 10 tysięcy dała Regionalna Sekcja Ochrony Zdrowia. Później zaczęły się wpłaty od zakładowych organizacji związkowych. Jako pierwsze na nasz apel odpowiedziały Terenowa Organizacja Związkowa z Cieszyna oraz związkowcy ze spółek Grupa Kęty SA, Tauron Ciepło i ABB/Apena, z Nadleśnictwa Bielsko i żywieckiego Browaru. Akcja wciąż trwa, bo potrzeby są wciąż ogromne. Mamy na naszym terenie ogniska pandemii, mamy zamknięte placówki opiekuńcze czy całe oddziały szpitalne. Nikt nie wie też, jak długo to potrwa i ile jeszcze będzie potrzebnych takich środków  – relacjonuje szef podbeskidzkiej „Solidarności” Marek Bogusz. Dodaje, że wszystkie środki ochrony, zakupione przez podbeskidzką „Solidarność”, są najwyższej jakości i posiadają odpowiednie certyfikaty.

Solidarna  pomoc  LOGOPierwsze dary trafiły do domów pomocy społecznej w Wilkowicach, Pogórzu, Łętowni oraz DPS w bielskich Komorowicach oraz DPS „Dom Nauczyciela”, a także do PZOL w Rajczy i ośrodka leczniczo-rehabilitacyjnego „Bucze” w Górkach Wielkich. Później doszły jeszcze Szpital Kolejowy w Wilkowicach oraz wspomniane na wstępie Hospicjum im. Jana Pawła II i DPS przy ulicy Żywieckiej.

– Wszędzie spotykaliśmy się z ogromną życzliwością i wdzięcznością. Akcję tę będziemy kontynuować tak długo jak będzie potrzeba, bo do solidarności z potrzebującymi zobowiązuje nas nie tylko sumienie, ale i nazwa naszego związku – dodaje Marek Bogusz.

+ + +

Akcja „Solidarni wobec pandemii”, polegająca na zdobywaniu funduszy na zakup środków ochrony, które przekazane zostaną pracownikom i podopiecznym jednostek służby zdrowia, placówek opiekuńczo-leczniczych i ośrodków pomocy społecznej działających na terenie Podbeskidzia, trwa nadal. Zachęcamy kolejne zakładowe organizacje związkowe oraz firmy i osoby prywatne o wsparcie finansowe tej inicjatywy.

Pieniądze można przekazywać na konto:

Region Podbeskidzie NSZZ „Solidarność” 92 1050 1070 1000 0090 3045 4210

koniecznie z dopiskiem w tytule wpłaty: „Solidarni wobec pandemii” i podaniem nazwy organizacji związkowej dokonującej wpłaty.

Z góry dziękujemy za solidarność okazaną tym, którzy są na pierwszej linii walki z koronawirusem oraz tymi, którzy są najbardziej zagrożeni tym wirusem.