Solidarność Podbeskidzie Rozważania na Wielki Tydzień: BĄDŹMY LUDŹMI NADZIEI

Rozważania na Wielki Tydzień: BĄDŹMY LUDŹMI NADZIEI

Ewangeliczne budowanie nadziei polega nie na tym, by odsłonić przed człowiekiem nieznaną przyszłość, ale na tym, by pokazać mu Tego, w którym można złożyć swoje nadzieje.

Chrześcijanie nie są uczniami jakiegoś systemu filozoficznego, ale ludźmi, którzy poprzez wiarę doświadczyli spotkania z Chrystusem. Przemawia do nas świadectwo wielu osób.

Żywego już Pana widziałam, grób pusty, I świadków anielskich i odzież, i chusty. Zmartwychwstał już Chrystus, Pan mój i nadzieja, a miejscem spotkania będzie Galilea.

Świadectwo Marii Magdaleny stanie się także i naszą modlitwą wyśpiewaną w Sekwencji Wielkanocnej – ZMARTWYCHWSTAŁ JUŻ CHRYSTUS PAN MÓJ I NADZIEJA! Niech Święta Wielkanocne umocnią w nas prawdę, że Chrystus Zmartwychwstał i żyje blisko nas. Tak jak towarzyszył w drodze dwóm uczniom zmierzającym do Emaus, tak teraz idzie razem z nami. Poprzez swoje słowo rozjaśnia nam nasze wątpliwości i niesie pociechę. Łamiąc dla nas chleb, daje nam Siebie jako pokarm na drogę do wieczności.

Z pewnością w tych trudnych czasach trwających obostrzeń i ograniczeń odczuwamy poważną trudność doświadczenia bliskości Jezusa w kościele. Wykorzystajmy wszystkie możliwości, aby te święta przeżyć godnie i w bliskości Zmartwychwstałego.

Ludzie „Solidarności” są ludźmi nadziei. W Porozumieniu Sierpniowym podpisanym 31 sierpnia 1980 roku w Gdańsku w punkcie drugim było zapewnienie, że rząd zezwoli na transmisję niedzielnej Mszy św. 21 września 1980 r. o godz. 9.00 w Programie I Polskiego Radia rozpoczęła się transmisja Mszy św. Była to pierwsza transmisja niedzielnej Mszy św. od 1949 roku. To był piękny początek spełnienia nadziei wielu Polaków.

Wielki Przyjaciel „Solidarności” Św. Jan Paweł II wypowiedział słowa, które pragnę uczynić życzeniami skierowanymi do was z okazji Świat Wielkanocnych:

„Bądźcie na tym świecie nosicielami wiary i nadziei chrześcijańskiej, żyjąc miłością na co dzień. Bądźcie świadkami Chrystusa Zmartwychwstałego, nie cofajcie się nigdy przed przeszkodami, które piętrzą się na ścieżkach waszego życia”.

ks. prałat Józef Oleszko, diecezjalny duszpasterz ludzi pracy