Solidarność Podbeskidzie Rodzinna zabawa z „Solidarnością”

Rodzinna zabawa z „Solidarnością”

Późną nocą w sobotę, 26 maja, na terenach rekreacyjnych przy hali pod Dębowcem zakończył się Podbeskidzki Festyn Rodzinny NSZZ „Solidarność”. Pogoda dopisała, więc z mnóstwa przygotowanych atrakcji skorzystały tłumy ludzi…– Nasz tradycyjny festyn jest nie tylko okazją do odpoczynku i dobrej zabawy dla związkowców i ich rodzin, ale także formą promocji „Solidarności” i jej działań – powiedział do zebranych przewodniczący podbeskidzkiej „Solidarności” Marek Bogusz, otwierając festyn. We wspólnej zabawie wzięli udział nie tylko związkowcy i ich rodziny z terenu wszystkich oddziałów podbeskidzkiej „Solidarności”. Wśród gości festynu byli wiceminister rodziny, pracy i polityki społecznej Stanisław Szwed, wiceprzewodniczący Rady Miejskiej Bielska-Białej Przemysław Drabek oraz wiceprzewodnicząca zaprzyjaźnionego regionu częstochowskiego, Dorota Kaczmarek.

W programie festynu znalazło się mnóstwo atrakcji dla dzieci i dorosłych – między innymi gry, konkursy, zabawy. Po raz pierwszy na festynie przeprowadzono quiz wiedzy o „Solidarności”, a także konkurs na najlepsze hasło promujące festyn (zwyciężyła propozycja Pani Karoliny z Czechowic-Dziedzic, która przypomniała, że tego samego dnia obchodzimy Dzień Matki: Dziś jest impreza „Solidarności” i u naszych mam uśmiech gości). Na zwycięzców wszystkich gier i konkursów czekały cenne nagrody. Przygotowano też zjeżdżalnie, dmuchane zamki, tory przeszkód.

Na zakończenie festynu wystąpił zespół Carrantuohill.