Solidarność Podbeskidzie Relikwie Patrona Solidarności

Relikwie Patrona Solidarności

Podbeskidzka „Solidarność” otrzymała relikwie pierwszego stopnia patrona naszego związku – błogosławionego ks. Jerzego Popiełuszki. Uroczystość przekazania relikwiarza odbyła się w niedzielę, 23 października, w Suchowoli – parafii, do której należą Okopy, rodzinna wieś Księdza Jerzego.

Uroczystość została zorganizowana z inicjatywy „Solidarności” Regionu Podlasie i jej przewodniczącego, Józefa Mozolewskiego, w 32. rocznicę męczeńskiej śmierci ks. Jerzego Popiełuszki, a także w trzecią rocznicę śmierci jego matki, Marianny Popiełuszko. Wzięła w nim udział reprezentacja podbeskidzkiej „Solidarności” na czele z przewodniczącym regionu, Markiem Boguszem, jego zastępcami Andrzejem Madydą i Stanisławem Sołtysikiem, oraz szefami „Solidarności” z Fiata i żywieckiego Browaru, Wandą Stróżyk i Andrzejem Biegunem. – To była niezwykła, wzruszająca wyprawa do rodzinnych stron Księdza Jerzego, do wsi i parafii, w których wzrastało jego kapłaństwo i jego powołanie do świętości. Mieliśmy okazję, by pomodlić się na grobie jego rodziców, a także spotkać się z jego rodzeństwem, braćmi Stanisławem i Józefem oraz siostrą Teresą – mówi Marek Bogusz.

Centralnym punktem suchowolskich uroczystości była msza święta, odprawiona przez arcybiskupa Stanisława Szymeckiego w kościele Świętych Apostołów Piotra i Pawła, w którym był ochrzczony Jerzy Popiełuszko i gdzie służył jako ministrant. Tam delegacja podbeskidzkiej „Solidarności” odebrała od rodzeństwa ks. Jerzego Popiełuszki relikwiarz z kroplą jego krwi. „Relikwie z krwi tego kapłana, kapelana Solidarności, syna ziemi podlaskiej, są wyjątkowym darem, który otrzymała od Boga Archidiecezja Białostocka i tym darem dzieli się z innymi wspólnotami, w tym z ludźmi pracy zrzeszonymi pod sztandarem Solidarności” – czytamy w piśmie, które do relikwii dołączył ich kustosz, kanclerz kurii białostockiej ks. Andrzej Kakareko.

* * *

Relikwie błogosławionego ks. Jerzego Popiełuszki zostaną przekazane przez podbeskidzką „Solidarność” parafii Trójcy Przenajświętszej w Bielsku-Białej, której proboszczem jest ks. prałat Józef Oleszko, nowy duszpasterz ludzi pracy diecezji bielsko-żywieckiej. Uroczystość wniesienia relikwii oraz obrazu Matki Bożej Solidarności, który będzie peregrynował po parafiach diecezji, odbędzie się w sobotę, 29 października , o 17.30. Serdecznie zapraszamy na tę uroczystość wszystkich, a szczególnie związkowców z „Solidarności”, którym patronuje błogosławiony ks. Jerzy Popiełuszko.

* * *

Historia relikwii Księdza Jerzego

(za „Tygodnikiem Solidarność”/

Doktor Jan Szrzedziński z Białegostoku, dzisiaj emerytowany pracownik Zakładu Medycyny Sądowej, w 1984 przeprowadzał  badania chemiczno–toksykologiczne ciała  ks. Jerzego.  Po wydawaniu opinii dla prokuratury, toksykolog musiał przechowywać pobrany materiał w stanie zamrożonym przez cztery tygodnie. Nikt nie zapytał, co zrobił z pobranym materiałem. Szrzedzinski przetrzymywał go przez pół roku. Po tym czasie zwrócił się do ks. Jerzego Gisztarowicza z parafii św. Rocha w Białymstoku. Została powołana komisja kościelna. Toksykolog rozmroził cząstki ciała i przygotował relikwie do przechowywania. Wycinki wątroby, nerek i śledziony zostały zalane mieszaniną spirytusu 96 proc. bezwodnego z 10-proc. formaliną w stosunku 1:1. – Krwi zostało ok. 400 cm sześciennych. Wylałem ją na chemicznie czystą, szklaną taflę i umieściłem w ciemni fotograficznej naszego zakładu. Po wyschnięciu żyletką zeskrobałem piękne kryształki hemoglobiny i umieściłem w dwóch szklanych ampułkach – opowiada dr Szrzedziński. Potem, kiedy szukano miejsca na przechowanie relikwii,  zdecydował, by w jednej ze ścian budowanego domu zakonnego Sióstr Misjonarek zamurować ampułki z krwią i słoik z zabezpieczonymi fragmentami ciała męczennika. Dokonano tego komisyjnie i w ścisłej tajemnicy 22 maja 1986 roku.  Wydobyto je komisyjnie dopiero niedawno i przekazano Kurii Archidiecezji Białostockiej.

W 2014 roku w odpowiedzi na prośbę Związku, z upoważnienia Ojca Świętego Franciszka ustanowiono bł. ks. Jerzego Popiełuszki patronem „Solidarności”. – Dobrze, że w tym samym roku możemy nagrodzić pana doktora za jego piękny czyn tytułem Człowieka Roku Tygodnika Solidarność – mówił redaktor naczelny TS Jerzy Kłosński – Nie wiem czy bez jego wkładu ks. Jerzy byłby dzisiaj naszym patronem.

– Jestem ogromnie zaskoczony. I bardzo szczęśliwy – dziękował Szrzedziński – Nie zrobiłem niczego nadzwyczajnego. Jestem katolikiem. Wiedziałem, że ksiądz Jerzy umarł śmiercią męczeńską. Zabezpieczyłem więc relikwie – tłumaczył bardzo wzruszony.

Członkowie KK nagrodzili laureata za te słowa dużymi brawami na stojąco. Piotr Duda wręczył mu kopię dekretu Kongregacji Kultury i Dyscypliny Wiary, uznającego bł ks. Popiełuszkę „patronem przed Bogiem członków Niezależnego Samorządnego Związku Zawodowego Solidarność”. Arcybiskup Głódź przypomniał, że swego bohaterskiego czynu pan Jan dokonał w latach głębokiej komuny, kiedy za dużo mniejsze „występki” groziły bardzo surowe kary. – Mało było wtedy odważnych ludzi – mówił arcybiskup – Pan do nich należał. Dziękuję panu za to.