Solidarność Podbeskidzie Powrót tablicy Komitetu Obywatelskiego”Solidarność”

Powrót tablicy Komitetu Obywatelskiego”Solidarność”

Tablica, upamiętniająca wybory czerwcowe 1989 roku, powróciła na fronton kamienicy przy ul. 3 Maja 5 w Bielsku-Białej. W budynku tym w 1989 r. mieściła się siedziba Wojewódzkiego Komitetu Obywatelskiego „Solidarność”.

Tablica przy ul. 3 Maja 5 – stan na 2023 r.

W czerwcu 2009 roku na frontonie kamienicy przy ul. 3 Maja 5 w Bielsku-Białej umieszczona została tablica upamiętniająca historyczne wybory parlamentarne z czerwca 1989 r. o treści:

W tym budynku od kwietnia do czerwca 1989 roku mieściła się siedziba Wojewódzkiego Komitetu Obywatelskiego „Solidarność”, który koordynował pracę struktur wyborczych na Podbeskidziu. Jego filie znajdowały się w Andrychowie, Cieszynie, Kętach, Oświęcimiu, Skoczowie, Suchej Beskidzkiej, Wadowicach, Wiśle i Żywcu. 4 czerwca 1989 roku kandydaci „Solidarności” odnieśli druzgoczące zwycięstwo nad listami PZPR, ZSL i SD. Posłami na Sejm zostali: Michał Caputa, Janusz Okrzesik, Andrzej Sikora, Grażyna Staniszewska, a senatorami: Andrzej Kralczyński i Maciej Krzanowski. To zwycięstwo otworzyło drogę do wolnej Polski.

Była to inicjatywa grupy prywatnych osób – mieszkańców Bielska-Białej, którzy uzyskali wszelkie obowiązujące wówczas zezwolenia. W 2023 r. tablica została zdjęta na czas remontu elewacji tej kamienicy.

Teraz, po zakończeniu tej inwestycji, tablica mogła powrócić na swe dawne miejsce. Odrestaurowaniem tablicy i jej przyróceniem na dotychczasowe miesjce zajęła się podbeskidzka „Solidarność”. Okazało się to nie takie proste. W związku z faktem, że budynek przy ul. 3 Maja 5 wpisany został do rejestru zabytków zgodę na powrót tablicy musiał wyrazić Wojewódzki Konserwator Zabytków, który swą zgodę uzależnił od wcześniejszego uzyskania opinii ws. treści tablicy ze strony Instytutu Pamięci Narodowej.

Opinia z IPN była błyskawiczna i – oczywiście – pozytywna. „Jest ona ważnym świadectwem przemian, które dokonały się w Polsce w 1989 roku” – zakończył swą opinię dr Andrzej Sznajder, dyrektor katowickiego oddziału IPN. Pozytywna była też ostateczna opinia Wojewódzkiego Konserwatora Zabytków.

Po zakończeniu tego etapu uzgodnień i przygotowań można było przystąpić do montażu tablicy. W czwartek 23 maja powróciła ona na swe dawne miejsce – przesunięta tylko w bezpośrednie sąsiedztwo bramy przy ulicy 3 Maja 5. W montażu uczestniczyli m.in. sekretarz ZR Łukasz Lewandowski i bielski artysta rzeźbiarz Wiesław Arminajtis, który wcześniej przeprowadził konserwację tablicy.