Solidarność Podbeskidzie Porozumienie w TAURON-ie – relacja Mirosława Brzuśniana

Porozumienie w TAURON-ie – relacja Mirosława Brzuśniana

Jak już informowaliśmy 14 lipca 2022 roku, po blisko 60-godzinnej okupacji siedziby TAURON Polska Energia S.A. w Katowicach, doszło do podpisania porozumienia gwarantującego wypłatę jednorazowych premii dla wszystkich blisko 25 tysięcy pracowników Grupy Kapitałowej TAURON Polska Energia S.A.

Wśród negocjatorów oraz sygnatariuszy porozumienia był m.in. Mirosław Brzuśnian, przewodniczący Rady Społecznej Grupy Kapitałowej TAURON Polska Energia S.A., a równocześnie szef „Solidarności” w bielskim oddziale spółki TAURON Dystrybucja. – 12 lipca przyjechaliśmy do Katowic na rozmowy w sprawie rekompensat dla pracowników w związku z szalejącą inflacją. Negocjacje prowadziło nasze 9-osobowe Prezydium Rady Społecznej, która skupia przedstawicieli trzech reprezentatywnych związków zawodowych, działających w TAURONIE: „Solidarności”, OPZZ i Forum. Nie usłyszeliśmy żadnych poważnych propozycji ze strony pracodawcy i wówczas zapadła decyzja o okupacji siedziby spółki TAURON – relacjonuje Mirosław Brzuśnian. W okupacji budynku brali udział wszyscy obecni na spotkaniu członkowie Rady Społecznej, łącznie 21 osób.

Rozpoczęły się kolejne tury negocjacji. Część z nich prowadzona była w tym samym pomieszczeniu, które okupowali związkowcy. W rozmowach uczestniczyli wiceminister Piotr Pyzik z Ministerstwa Aktywów Państwowych i mediator Barbara Stefaniak-Gnyp. 14 lipca doszło do podpisania z Zarządem TPE S.A. porozumienia o wypłacie premii jednorazowych, rekompensujących drastyczny wzrost inflacji, dla wszystkich blisko 25 tys. pracowników Grupy Kapitałowej TAURON. Będzie to kwota 7000 zł w rozbiciu na 6000 zł płatnych do końca lipca, a 1000 zł wypłaconych zostanie w grudniu. Związkowcy wywalczyli również możliwość dalszych rozmów w listopadzie br. po poznaniu wyników finansowych za trzy kwartały. – To porozumienie to kompromis, który jednak nas satysfakcjonuje, bo mamy świadomość, że wywalczyliśmy to, co w tej chwili było możliwe do uzyskania. Ważne jest też to, że mamy zapis o powrocie do rozmów pod koniec roku, gdy będziemy znali nie tylko wyniki spółki, ale tez poziom inflacji – kończy Mirosław Brzuśnian. Komunikat o porozumieniu, podpisany przez M. Brzuśniana i prezesa spółki TAURON Polska Energia Pawła Szczeszka, zamieszczamy TUTAJ.