Solidarność Podbeskidzie Pogrzeb śp. Mirosława Biernota

Pogrzeb śp. Mirosława Biernota

W poniedziałek, 16 lipca, w Czechowicach-Dziedzicach pożegnaliśmy zmarłego cztery dni wcześniej śp. Mirosława Biernota. W uroczystościach pogrzebowych wzięły udział tłumy przyjaciół, znajomych i współpracowników Zmarłego.

P7163615Wśród uczestników pogrzebu byli wiceminister Stanisław Szwed, wicewojewoda śląski Jan Chrząszcz, parlamentarzyści, a przede wszystkim tłumy związkowców, przybyłych na tę smutną uroczystość nie tylko z wszystkich zakątków Podbeskidzia, ale także z innych regionów oraz z zakładów przemysłu chemicznego i naftowego oraz spółek paliwowych, skupionych w Sekretariacie Przemysłu Chemicznego, którego wiceprzewodniczącym był Mirosław Biernot. Krajowe władze związku reprezentował wiceprzewodniczący Komisji Krajowej Bogdan Biś. Obecni byli niemal wszyscy członkowie Zarządu Regionu Podbeskidzie na czele z przewodniczącym Markiem Boguszem, a także liczna reprezentacja zaprzyjaźnionego regionu częstochowskiego z przewodniczącym Jackiem Strączyńskim. Wokół trumny Mirosława stanęły liczne poczty sztandarowe „Solidarności”, a żałobną Mszę św. wraz z gospodarzem parafii św. Katarzyny, ks. Piotrem Pietrasiną sprawował diecezjalny duszpasterz ludzi pracy ks. prałat Józef Oleszko.

O tym, że Mirek Biernot był lubianym i szanowanym człowiekiem oraz oddanym ludziom związkowcem świadczyły nie tylko tłumy na Jego pogrzebie i stosy kwiatów, które przykryły jego grób, ale także blisko sto intencji mszalnych zamówionych w Jego intencji.