Solidarność Podbeskidzie Płaca minimalna w 2019 roku wyniesie 2250 zł

Płaca minimalna w 2019 roku wyniesie 2250 zł

Rząd podjął decyzję, że płaca minimalna w 2019 r. wyniesie 2250 zł, a najniższa stawka godzinowa 14,70 zł.

pieniadze_banknoty_monetyW  tym roku płaca minimalna wynosi 2100 zł, a najniższa stawka godzinowa 13,70 zł. W 2019 r. minimalne wynagrodzenie pójdzie w górę o 7,1 proc. do 2250 zł, a stawka godzinowa o 7,3 proc. do 14,70 zł – poinformowali minister rodziny, pracy i polityki społecznej Elżbieta Rafalska i premier Mateusz Morawiecki.

Jak wynika z danych rządu, liczba pracowników otrzymujących wynagrodzenie w wysokości obowiązującej w 2018 r. płacy minimalnej wynosi ok. 1,5 mln osób.

– W związku z ogłoszeniem przez premiera wysokości przyszłorocznej płacy minimalnej stwierdzamy, że to kompromis, który nas nie zadawala, ale jest do zaakceptowania. Ale na tym polega konstruktywny dialog. Wzrost o 150 zł, to kolejny krok drodze do osiągnięcia przez płacę minimalną poziomu 50 proc. przeciętnego wynagrodzenia i jest dla Solidarności absolutnym minimum do przyjęcia – powiedział przewodniczący NSZZ Solidarność Piotr Duda portalowi  Tysol.pl.

– Czekamy na kolejne propozycje dot. pozostałych postulatów Związku: podwyżek w państwowej sferze budżetowej oraz odmrożenia wskaźnika naliczania funduszu socjalnego – podkreślił Piotr Duda.