Solidarność Podbeskidzie Pielgrzymka dzień drugi

Pielgrzymka dzień drugi

Główne uroczystości XXXV Ogólnopolskiej Pielgrzymki Ludzi Pracy odbyły się w drugi dzień – niedzielę, 19 września. Najważniejszym punktem była Msza św. odprawiona o godz. 11.00 na jasnogórskim Szczycie z udziałem około 25 tysięcy osób.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Pierwszym punktem programu w tym dniu była modlitwa różańcowa, którą z jasnogórskiego szczytu poprowadził diecezjalny duszpasterz ludzi pracy z Bielska-Białej, ks. prałat Józef Oleszko. Później głos zabrał przewodniczący podbeskidzkiej „Solidarności” Marek Bogusz. W imieniu tegorocznych organizatorów pielgrzymki przedstawił intencje, z jakimi świat pracy przychodzi do tronu Jasnogórskiej Pani – z jednej strony z podziękowaniami, ale z drugiej również ze swymi troskami i prośbami. W swym słowie Marek Bogusz, nawiązując do mającej dzień wcześniej miejsce uroczystości poświęcenia nowego sztandaru podbeskidzkiej „Solidarności”, przedstawił niezwykłą historię innego związkowego sztandaru – ufundowanego przez członków „Solidarności” z Rajczy, a poświęconego… 13 grudnia 1981 roku, w pierwszym dniu stanu wojennego!

Kolejnym punktem programu był koncert w wykonaniu zespołu regionalnego „Grojcowianie” z podżywieckiego Wieprza, nagrodzony przez zgromadzonych pielgrzymów burzliwymi oklaskami. Zespół ten uświetnił swym śpiewem także pozostałe nabożeństwa tego dnia.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Bezpośrednio przed centralną Mszą św. głos zabrał Piotr Duda, przewodniczący Komisji Krajowej NSZZ „Solidarność”. – „Nie chciejcie Ojczyzny, która was nic nie kosztuje” – to słowa św. Jana Pawła II, słowa, które były w sercu bł. ks. Jerzego, bo Ojczyzna kosztuje. Błogosławiony ks. Jerzy oddał za nią życie – przypominał – My ludzie „Solidarności” na co dzień realizujemy jego testament, a także testament roku ’80-tego, tych wszystkich porozumień, które zostały spisane, ale nie do końca wypełnione. – To kolejny rok naszej ciężkiej pracy, która przynosi efekty, bo 1 października wchodzi ustawa o przywróceniu wieku emerytalnego, ale także wiele spraw pracowniczych udało nam się w tym roku dla pracowników wspólnie z przedstawicielami rządu, parlamentu osiągnąć. Choćby ta jedna bardzo ważna sprawa dotycząca zmiany ustawy o agencjach pracy tymczasowej – zaznaczał przewodniczący „Solidarności” – Dlatego dzisiaj jesteśmy tutaj u tronu Jasnogórskiej Pani, aby modlić się i dziękować za pracę, za bezpieczną pracę i za sprawiedliwość społeczną. Dzisiaj mogło być nas więcej, ale wielu z nas, szczególnie kobiet, musi pracować w hipermarketach, niekoniecznie w sklepach pierwszej potrzeby. Dlatego z tego miejsca po raz kolejny apeluję, że 500+ to nie wszystko, dopełnieniem tego programu jest dbałość o rodzinę, bo niedziela jest dla Boga i rodziny. Piotr Duda podkreślił, że w modlitwach wspominają śp. głównego inspektora pracy Romana Giedrojcia, a także śp. bpa Kazimierza Ryczana, wieloletniego duszpasterza Ludzi Pracy.

list Prezydenta RPNastępnie Agnieszka Lenartowicz-Łysik  z Kancelarii Prezydenta RP odczytała list Andrzeja Dudy do uczestników i organizatorów 35. Pielgrzymki Ludzi Pracy: „Przybywają tu Państwo kierowani ideałami ‘Solidarności’, ideałami, które niezmiennie są aktualne i inspirujące, to fundament wolnej Polski, to zobowiązujące dziedzictwo marzeń i ofiarności milionów Polaków, którym nie chodziło o urzeczywistnienie swoich partykularnych interesów, ale o dobro wspólne. Jest wymowne, że na czele postulatów sierpniowych z 1980 r., które stały się już światowym dziedzictwem, znalazły się żądania dotyczące wolności, prawdy, ludzkiej godności, a dopiero na dalszych miejscach sprawy bytowe i materialne. ‘Solidarność’ zawsze walczyła nie tylko o chleb, który jest w ludzkim życiu bardzo ważny, ale również o ludzką podmiotowość, o wartości fundamentalne w życiu jednostek i narodów. W takim właśnie sensie warto rozumieć wyzwania związane z polską pracą. Św. Jan Paweł II nauczał nas, że praca stanowi podstawowy wymiar bytowania człowieka na ziemi oraz, że praca jest dla człowieka, a nie człowiek dla pracy. W pracy widzimy podstawowy filar rozwoju i bogactwa narodów, sposób ludzkiej samorealizacji, budowania wspólnoty, to przesądza o znaczeniu tych, którzy się trudzą. Nie da się stworzyć silnej gospodarki i sprawiedliwego ładu społecznego bez uwzględnienia głosu świata pracy. O sprawach podstawowych dla polskich pracowników nie powinien decydować sam tylko rynek, muszą być one troską państwa, przedmiotem dialogu społecznego i dalekowzrocznego kompromisu, który będzie łączyć potrzeby i interesy wielu stron”. Na zakończenie listu do pielgrzymów Prezydent Rzeczypospolitej zachęcał do uczestniczenia w debacie w sprawie zmian w Konstytucji RP.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Mszy św. o godz. 11.00 na jasnogórskim Szczycie przewodniczył arcybiskup Józef Kupny, krajowy duszpasterz Ludzi Pracy. Eucharystię koncelebrowali duszpasterze Ludzi Pracy i kapelani NSZZ 'Solidarność’ na czele z ks. kan. Krzysztofem Hajdunem, sekretarzem krajowym Duszpasterstwa Ludzi Pracy. Homilię wygłosił biskup bielsko-żywiecki Roman Pindel. – Przybywamy na Jasną Górę jako ludzie pracy, dla których prawa pracownika, warunki pracy, rola związku zawodowego, etos, sprawiedliwość są bardzo ważne. Gromadzimy się tutaj na modlitwę, na rozważanie, czuwanie, ale przede wszystkim na słuchanie Słowa Bożego. I to wszystko pod hasłem: „Matka sprawiedliwości społecznej nauczycielką miłosierdzia” – mówił w homilii bp Roman Pindel.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

W modlitwie udział wzięli m.in.: przedstawiciele rządu, parlamentarzyści, posłowie, senatorowie i samorządowcy. Obecni byli m.in.: Stanisław Szwed, wiceminister Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej; Dariusz Mińkowski, zastępca Głównego Inspektora Pracy; Marcin Stefaniak, Generalny Dyrektor IPN; Małgorzata Gatz, wiceprezes SKOK; Janusz Śniadek, poseł PiS, a także rodzina bł. ks. Jerzego: siostra Teresa i bracia Józef i Stanisław z rodzinami.

/w tekście wykorzystano informacje biura prasowego Jasnej Góry – www.jasnagora.pl/