Solidarność Podbeskidzie Noworoczne spotkanie podbeskidzkich działaczy opozycji antykomunistycznej

Noworoczne spotkanie podbeskidzkich działaczy opozycji antykomunistycznej

W sobotę 14 stycznia 2023 r. w sali posiedzeń delegatury Śląskiego Urzędu Wojewódzkiego w Bielsku-Białej odbyło się spotkanie dawnych działaczy opozycji antykomunistycznej  i osób represjonowanych z powodów politycznych, zorganizowane przez Stowarzyszenie „Podbeskidzie Wspólna Pamięć”.

Wzięło w nim udział ponad 50 osób, w tym przewodniczący podbeskidzkiej „Solidarności” Marek Bogusz, jego poprzednik Marcin Tyrna oraz I wicewojewoda śląski Jan Chrząszcz (który objął to spotkanie swoim patronatem). Wśród obecnych byli także dwaj byli wojewodowie bielscy Mirosław Styczeń i Andrzej Sikora.

– Dziękuję Wam za Wasze świadectwo i działalność w czasach, gdy „Solidarność” była zepchnięta do podziemia. Dziękuję też, że kultywujecie pamięć o tamtych czasach i przekazujecie ją młodemu pokoleniu – mówił Marek Bogusz do członków i sympatyków Stowarzyszenia „Podbeskidzie Wspólna Pamięć” przypominając m.in. organizowane przez tę organizację pięć edycji gry miejskiej „Tropami Solidarności”, w których każdego roku uczestniczy blisko stu młodych ludzi.

„Nasze stowarzyszenie działa od sześciu lat, a te doroczne spotkania służą integracji naszego środowiska. Są okazją nie tylko do złożenia sobie życzeń i wspólnego śpiewu kolęd, ale też do wspomnień oraz – z drugiej strony – dyskusji o aktualnej sytuacji w naszej Ojczyźnie” – powiedział podczas spotkania prezes Stowarzyszenia „Podbeskidzie Wspólna Pamięć” Bogdan Szozda.