Solidarność Podbeskidzie Nie będzie prywatyzacji uzdrowisk

Nie będzie prywatyzacji uzdrowisk

Uzdrowiska w Goczałkowicach-Zdroju, Rabce-Zdroju i Górkach Wielkich nie zostaną sprzedane. Wojewódzki Sąd Administracyjny oddalił skargi marszałka Wojciecha Saługi dotyczące zablokowania prywatyzacji tych placówek. Do wstrzymania sprzedaży uzdrowisk doszło dzięki interwencji Solidarności.

Uchwałę o wyrażeniu zgody na zbycie 100 proc. udziałów w  uzdrowiskach Sejmik Województwa Śląskiego podjął 27 czerwca ubiegłego roku. Sprzedaży placówek od początku sprzeciwiała się Solidarność ze służby zdrowia regionów Podbeskidzie i Śląsko-Dąbrowskiego, argumentując, że oddanie uzdrowisk w prywatne ręce ograniczy dostępność usług medycznych dla mieszkańców naszego regionu, a pracownicy skomercjalizowanych placówek stracą zatrudnienie. Związkowcy wskazywali również że projekt uchwały przygotowany przez Zarząd Województwa Śląskiego nie został skonsultowany ze stroną społeczną, co stanowiło naruszenie prawa. Protest w tej samej sprawie zgłosił również Zarząd Regionu Podbeskidzie NSZZ „Solidarność”, a w akcję nagłośnienia tego problemu włączyła się m.in. Ewa Żak, radna wojewódzka z Bielska-Białej.
(sis/ak)