Solidarność Podbeskidzie Minister Zalewska wśród podbeskidzkich związkowców

Minister Zalewska wśród podbeskidzkich związkowców

Na zaproszenie podbeskidzkiej „Solidarności” i Stanisława Szweda, wiceministra w Ministerstwie Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej, 31 stycznia 2017 roku gościła w Bielsku – Białej minister edukacji narodowej Anna Zalewska.

Minister Zalewska (1)W spotkaniach, odbytych tego dnia m.in. w Zespole Szkół Budowlanych, Delegaturze Kuratorium Oświaty, Zarządzie Regionu Podbeskidzie, a także Delegaturze Śląskiego Urzędu Wojewódzkiego, Pani Minister towarzyszyli m.in. wojewoda Jarosław Wieczorek, śląski kurator oświaty Urszula Bauer oraz szef podbeskidzkiej „Solidarności” Marek Bogusz.

– Zabiegaliśmy o to spotkanie od kilku miesięcy, rozmawialiśmy o nim z Panią Minister miedzy innymi w trakcie krajowego zjazdu „Solidarności” w Płocku. Zależało nam na nim, bo jest mnóstwo obaw i niejasności, związanych z reformą oświaty, a to wszystko najlepiej wyjaśnić w dyskusji z najbardziej kompetentną osobą, jaką niewątpliwie jest Minister Edukacji Narodowej– mówi Marek Bogusz. Zgodnie z jego słowami najważniejszym tematem serii spotkań Anny Zalewskiej ze związkowcami, samorządowcami, nauczycielami, uczniami, rodzicami oraz wizytatorami było wdrażanie reformy edukacji. Pani Minister odpowiadała na pytania dotyczące różnych możliwych do zastosowania rozwiązań w projektowaniu sieci szkół i roli rodziców w tej kwestii. Odniosła się także do kwestii związanych z sytuacją nauczycieli, mówiła o wynikających z przepisów prawa możliwościach płynnego przechodzenia nauczycieli ze szkół starego systemu do nowego bez konieczności zawierania nowej umowy o pracę. Uczestnicy spotkań mieli również okazję porozmawiać z Panią Minister o pracach nad zasadami finansowania oświaty.

Minister Zalewska (7)– Po tej wizycie docierają do mnie od uczestników tych spotkań w Bielsku-Białej, nie tylko związkowców, same pozytywne oceny. Było to dla nas wszystkich bardzo ważne spotkanie i cieszę się, że miało rzeczowy i merytoryczny przebieg, choć oczywiście nie brakowało emocji. Mogliśmy pytać o wszystko i uzyskiwać konkretne, rzeczowe odpowiedzi z pierwszej ręki. Trzeba też przyznać, że Pani Minister była świetnie przygotowana do tych spotkań – powiedziała po zakończeniu spotkań szefowa Sekcji Regionalnej Oświaty i Wychowania NSZZ „Solidarność” Jadwiga Utecht-Nolbrzak.