Solidarność Podbeskidzie Marek Bogusz na kolejną kadencję!

Marek Bogusz na kolejną kadencję!

Późnym popołudniem w piątek, 15 czerwca, w Bielsku-Białej zakończyły się obrady sprawozdawczo-wyborczego Walnego Zebrania Delegatów NSZZ „Solidarność” Regionu Podbeskidzie. W najważniejszym głosowaniu nie było sensacji: 55-letni Marek Bogusz został wybrany na szefa regionu na kolejną kadencję.

Podbeskidzie (2)W WZD wzięło udział 134 delegatów, reprezentujących ponad 17,2 tys. związkowców, skupionych w 147 organizacjach zakładowych „Solidarności” na Podbeskidziu. W ciągu minionej kadencji w tym regionie przybyło blisko 1300 członków związku i to Marek Bogusz uznał za największy sukces ostatnich czterech lat. – Będziemy się liczyć tylko wtedy, gdy będziemy silni, silni merytorycznie i liczebnie! – mówił szef Podbeskidzia składając sprawozdanie z kończącej się kadencji.

Delegaci wysoko ocenili czteroletnią pracę Zarządu Regionu, bo sprawozdanie z działalności ZR zostało przyjęta jednogłośnie. Dowodem na wysoką ocenę dotychczasowej pracy szefa ZR był fakt, że nie miał kontrkandydata w walce o przewodniczenie Podbeskidziu w kolejnej kadencji, a przeciwko niemu zagłosowało zaledwie siedmiu delegatów!

Uczestnicy WZD wybrali też 34-osobowy Zarząd Regionu oraz 7-osobową Regionalną Komisję Rewizyjną i tylu samo delegatów na krajowy zjazd „Solidarności”. Efektem wielogodzinnych obrad było też przyjęcie ponad 20 stanowisk i uchwał, w tym tej najważniejszej – uchwały programowej na lata 2018-2022.