Solidarność Podbeskidzie KRZYŻE DLA ZASŁUŻONYCH

KRZYŻE DLA ZASŁUŻONYCH

We wtorek, 12 grudnia, a więc w przeddzień 36. rocznicy wprowadzenia stanu wojennego w Pałacu Prezydenckim w Warszawie odbyła się uroczystość wręczenia odznaczeń państwowych zasłużonym działaczom opozycji demokratycznej. W imieniu Prezydenta Rzeczypospolitej Polskiej aktu dekoracji dokonał Sekretarz Stanu w KPRP Andrzej Dera w towarzystwie Doradcy Prezydenta RP, Przewodniczącej Zespołu do spraw opiniowania wniosków o nadanie odznaczeń dla działaczy Opozycji Demokratycznej Ireny Zofii Romaszewskiej.

dwnld31516725Wśród osób, odznaczonych – jak napisane zostało w sentencji Rozporządzenia Prezydenta RP – „za wybitne zasługi w działalności na rzecz przemian demokratycznych w Polsce, za osiągnięcia w podejmowanej z pożytkiem dla kraju pracy zawodowej i społecznej”, znaleźli się także przedstawiciele podbeskidzkiej opozycji antykomunistycznej z lat osiemdziesiątych XX wieku. I tak Krzyżem Oficerskim Orderu Odrodzenia Polski uhonorowane zostały Jadwiga GOŁDYNIA z Oświęcimia i Teresa SZAFRAŃSKA z Bielska-Białej. Krzyżem Kawalerskim Orderu Odrodzenia Polski odznaczeni zostali: Józef DZIEDZIC z Węgierskiej Górki oraz bielszczanie Magdalena PAWLIK i Edward POLAK, a Złote Krzyże Zasługi otrzymali Adam GWIŻDŻ z Górek Wielkich i Wacław PIERZCHALSKI z Bielska-Białej.

Wszystkim odznaczonym serdecznie gratulujemy!

Zdjęcie: Krzysztof Sitkowski/KPRP