Solidarność Podbeskidzie Konsultacje programu RODZINA 500 PLUS

Konsultacje programu RODZINA 500 PLUS

Konsultacje programu (6)W Śląskim Urzędzie Wojewódzkim w Katowicach odbyły się konsultacje społeczne programu „Rodzina 500 plus”. O świadczeniu wychowawczym dyskutowali przedstawiciele gmin, ośrodków pomocy społecznej, urzędów pracy, organizacji pozarządowych, a także członkowie Wojewódzkiej Rady Dialogu Społecznego. W tym spotkaniu podbeskidzką „Solidarność” reprezentował przewodniczący Regionu Marek Bogusz.

– Z wielką nadzieją patrzymy na ten program. To bardzo konkretna pomoc dla polskich rodzin, a o taką „Solidarność” upominała się od dawna. Jest to przede wszystkim szansa na zapobieżenie katastrofie demograficznej, która powoli staje się coraz bardziej realnym i najbardziej dramatycznym zagrożeniem dla Polski. Dofinansowanie rodzin to także – pośrednio – szansa na rozruszanie naszej gospodarki, bo te pieniądze zostaną przecież wydane na rynku wewnętrznym, a to musi skutkować zwiększeniem produkcji. Przy okazji zwiększą się też przychody z podatku VAT. Są też, oczywiście, pewne zagrożenia, ale plusy zdecydowanie dominują – mówi Marek Bogusz.

W podobnym tonie wypowiadał się podczas katowickich konsultacji wiceminister rodziny, pracy i polityki społecznej Stanisław Szwed: – To pierwszy tak szeroki i systemowy program wsparcia polskich rodzin. Jego celem jest wsparcie rodzin w wychowywaniu dzieci oraz odwrócenie negatywnego trendu demograficznego w naszym kraju – podkreślał.

Program „Rodzina 500 plus” ruszy w kwietniu 2016 r. Obecnie projekt ustawy jest konsultowany społecznie. Świadczenie wychowawcze 500 zł otrzyma każda rodzina na drugie i kolejne dzieci do ukończenia przez nie 18 lat. Mniej zamożni z dochodem do 800 zł na członka rodziny (1200 w przypadku dziecka niepełnosprawnego) dostaną wsparcie także na pierwsze dziecko. Świadczenie będzie wypłacane w II kwartale 2016 r.  W tym roku z budżetu państwa na ten cel zostanie wydatkowanych 17 mld złotych (w tym 1,6 mld zł w województwie śląskim), w przyszłym roku – ponad 22 mld złotych. Wsparciem objętych zostanie 2,7 mln rodzin, które otrzymają 500 zł  na 3,8 mln dzieci. Szczegóły programu, opracowane w MRPiPS, można znaleźć TUTAJ, a jego graficzną prezentację TUTAJ.

Zdjęcia: Anna Hanusiak (ŚlUW)