Solidarność Podbeskidzie Konstytucja dla obywateli!

Konstytucja dla obywateli!

W piątek, 25 sierpnia 2017 roku, w historycznej Sali BHP Stoczni Gdańskiej odbyła się konferencja „Konstytucja dla obywateli nie dla elit?”, która jest jednocześnie publiczną inauguracją kampanii informacyjnej przed referendum ogólnokrajowym w sprawie zmian w Konstytucji RP.

konstytucja (2)– Wiele protestów w naszym kraju przerodziło się w walkę o konstytucję pracowniczą. Strajki na Śląsku, strajki w Szczecinie dały wyraz, które zostały podpisane tu w Gdańsku przez delegacje robotników i delegację rządową. Ta dzisiejsza konferencja to wielkie święto demokracji – rozpoczął swoje wystąpienie rozpoczynające konferencję „Konstytucja dla obywateli, nie dla elit” przewodniczący NSZZ „Solidarność” Piotr Duda. – Obowiązująca dzisiaj konstytucja ma już 20 lat i czas najwyższy, aby zacząć dyskusję nad jej zmianami. Pomimo wielu zapisów, które sa pozytywne dla obywateli, są też takie, z których nie wynika nic. W artykule 12 konstytucji jest zapis o wolnych związkach zawodowych, o wolnym zrzeszaniu. Jak to się ma do rzeczywistości? Najwięcej problemów mieliśmy przez ostatnich osiem lat, kiedy to na porządku dziennym było łamanie konstytucji. Gdy młodych związkowców zwalniano z pracy tylko dlatego, że zapisali się do związku.

konstytucja (1)Prezydent Andrzej Duda przemawiając podczas otwarcia konferencji podkreślił, że to dzięki „Solidarności” Polska przestała być Rzeczpospolitą Ludową. – Ogromnie się cieszę, że ta dyskusja rozpoczyna się od „Solidarności”. Nie byłoby wolności i obecnej konstytucji bez wielkiej „Solidarności” – powiedział Prezydent. W dalszej części swego wystąpienia powiedział m.in.: – Konstytucja ma być dla obywateli, nie tylko dla elit. Nie może być tak, ze większość zapisów sprzyja właśnie temu, żeby państwo się elitaryzowało. Przykład Trybunału Konstytucyjnego jest tutaj najlepszy /…/. – Konstytucja musi być przede wszystkim zrozumiałą dla ludzi. Musi być taka, jakiej ludzie chcą. Dlatego rozmawiamy. Chodzi o to, żeby była zbudowana tak, jak obywatele tego chcą. Co powinniśmy zabezpieczyć w konstytucji? Jak powinien wyglądać podział władz, ilu powinno być posłów, ilu senatorów, czy edukacja powinna być bezpłatna.

„Solidarność” zorganizowała gdańskie spotkanie jako debatę nad Obywatelskim Projektem Konstytucji zgłoszonym w 1994 roku przy okazji tworzenia ustawy zasadniczej dla III RP. Projekt przewidywał między innymi konstytucyjną ochronę wieku emerytalnego i wzmocnioną rolę premiera w zakresie władzy wykonawczej. Prezydent miał pełnić rolę mediatora i być instytucją harmonizującą działania naczelnych organów państwa. Zawierał wiele rozwiązań zbieżnych z oczekiwaniami społecznymi, takimi jak np. konstytucyjna ochrona wieku emerytalnego, prokuratoria generalna, IPN, itd. Niestety, gdy w 1997 r. pod kierunkiem ówczesnego prezydenta Aleksandra Kwaśniewskiego powstał obecnie obowiązujący dokument, obywatelskiego projektu „Solidarności” nie dopuszczono do referendum, jako alternatywną propozycję. Mimo, iż pod tym projektem podpisało się ponad milion obywateli.- Ten projekt to dobry punkt wyjścia w dyskusji w jakim kierunku powinna się zmieniać polska konstytucja – mówił w radiu publicznym rzecznik Komisji Krajowej NSZZ „Solidarność” Marek Lewandowski.

W debacie – oprócz prezydenta Andrzeja Dudy i szefa „Solidarności” Piotra Dudy – wzięli udział m.in. marszałek Senatu Stanisław Karczewski, wiceszef Kancelarii Prezydenta, pełnomocnik prezydenta ds. referendum Paweł Mucha, prof. Jakub Stelina z Uniwersytetu Gdańskiego, prof. Dariusz Dudek z Katolickiego Uniwersytetu Lubelskiego, prof. Jan Wojtyła z Uniwersytetu Ekonomicznego w Katowicach, prof. Piotr Uziębło z Uniwersytetu Gdańskiego, były przewodniczący NSZZ „Solidarność” Marian Krzaklewski i członek prezydium Komitetu Krajowego Henryk Nakonieczny. Wśród obserwatorów tego wydarzenia nie zabrakło przedstawicieli podbeskidzkiej „Solidarności| na czele z szefem regionu, Markiem Boguszem…

Konstytucja RP – projekt obywatelski NSZZ ”Solidarność” »