Solidarność Podbeskidzie Konkurs „Solidarni” zakończony

Konkurs „Solidarni” zakończony

We wtorek 7 lutego 2023 roku w Zespole Szkół Ogólnokształcących im. Armii Krajowej w Bielsku-Białej odbył się finał XII Podbeskidzkiego Konkursu Historycznego „Solidarni”. Wzięło w nim udział 58 uczniów z dwudziestu szkół ponadpodstawowych z Cieszyna, Czechowic-Dziedzic, Żywca, Węgierskiej Górki i Bielska-Białej. Czym był drugi obieg wydawniczy w czasach PRL-u? Który postulat Międzyzakładowego Komitetu Strajkowego w Gdański w sierpniu 1980 roku był najważniejszy i dlaczego? Kiedy zakończył się podbeskidzki strajk generalny w 1981 roku? To tylko niektóre spośród 35 pytań, na które odpowiedzi musieli znaleźć finaliści bielskiego konkursu. Wszystkie one dotyczyły historii Polski z lat 1976-1989, w tym także wydarzeń, które w tamtym czasie miały miejsce na Podbeskidziu.

– Takie przedsięwzięcia, jak dzisiejszy konkurs czy odbywająca się co roku gra uliczna, poświęcona także „Solidarności”, pozwalają wam lepiej poznać najnowszą historie naszego kraju i tego regionu. Wyrażam uznanie wam i waszym nauczycielom za podjęty trud przygotowań do tego konkursu – mówił do uczestników finału szef podbeskidzkiej „Solidarności” Marek Bogusz. Obok niego w finałowym spotkaniu jako goście uczestniczyli dr Jarosław Szarek, pochodzący z Czechowic-Dziedzic zastępca dyrektora Biura Edukacji Narodowej IPN, Elżbieta Sobieska – zastępca dyrektora bielskiej Delegatury Kuratorium Oświaty w Katowicach, Ewa Szymanek-Płaska – naczelnik Wydziału Edukacji i Sportu w Bielsku-Białej, a także przewodnicząca Regionalnej Sekcji Oświaty NSZZ „Solidarność” Jadwiga Utecht-Nolbrzak. Obecni byli także – jako gospodarze miejsca finałowego spotkania – dyrektor ZSO im. Armii Krajowej Dorota Siwik oraz nauczyciel historii w tej placówce Rafał Kutryba.

Organizatorami bielskiego konkursu i fundatorami nagród są katowicki oddział Instytutu Pamięci Narodowej i podbeskidzka „Solidarność”. W trakcie finałowego spotkania wszyscy uczestnicy konkursu oraz ich nauczyciele otrzymali dyplomy oraz książkowe upominki. Zwycięzców konkursu poznamy za kilka dni, a już dziś wiadomo, że najlepsza dwudziestka finalistów pojedzie wraz ze swymi opiekunami na dwudniowa wycieczkę do warszawy, ufundowaną przez „Solidarność” Regionu Podbeskidzie.

Tekst i zdjęcia: Artur Kasprzykowski