Solidarność Podbeskidzie Komunikat dot. projektu ustawy tzw. Tarczy 3.0

Komunikat dot. projektu ustawy tzw. Tarczy 3.0

Gdańsk, 28 kwietnia 2020 r.

Przewodniczący Zarządów Regionów

i Rad Krajowych Sekretariatów Branżowych

NSZZ „Solidarność”

Koleżanki i Koledzy!

Zgodnie z naszą umową pragnę przekazać nowe informacje dot. projektu ustawy tzw. Tarczy 3.0. Intensywna praca Prezydium KK od soboty przyniosła oczekiwany efekt – sukces NSZZ „Solidarność”.

W dniu dzisiejszym otrzymaliśmy, co prawda, fragmenty nowej Tarczy 3.0, ale w części, która nas szczególnie interesuje, czyli tej o prawach pracowniczych i uprawnieniach związków zawodowych, nie ma już haniebnych zapisów, przeciwko którym zaprotestowaliśmy.

W imieniu Prezydium KK bardzo dziękuję wszystkim Koleżankom i Kolegom, którzy natychmiast podjęli działania i skierowali przesłane przez nas dokumenty do organizacji związkowych oraz podjęli stanowiska w tej sprawie.

Bez wątpienia, zdecydowane działania Pana Prezydenta Andrzeja Dudy, podczas wczorajszego spotkania z partią Porozumienie, w którym uczestniczyła również Pani Wicepremier Jadwiga Emilewicz, sprawiły, że z tzw. Tarczy 3.0 zostały wykreślone antypracownicze zapisy.

Po raz kolejny przekonaliśmy się, że tylko jednoznaczna, ostra reakcja Związku, we współpracy z Panem Prezydentem, daje szansę na uzyskanie pozytywnych rozwiązań. Pragnę zaznaczyć, iż nie jest to jeszcze koniec prac nad ustawą, gdyż dziś wieczorem w gronie liderów reprezentatywnych central związkowych będziemy rozmawiać z Panią Wicepremier Jadwigą Emilewicz na temat radykalnego podniesienia wysokości zasiłku dla bezrobotnych, a także innych zapisów w ustawie.

Najważniejsze, że w dalszym ciągu wszystkie kwestie dotyczące czasu pracy, wynagrodzeń, zwolnień, urlopów będą podlegały konsultacji ze związkami zawodowymi.

W załączeniu link do rozmowy z przewodniczącym Piotrem Dudą, który podsumowuje nasze działania w sprawie tarcz antykryzysowych. https://www.tysol.pl/a47190–Wideo-P-Duda-Dzieki-S-prezydentowi-i-prem-Emilewicz-z-Tarczy-3-0-wykreslono-antypracownicze-zapisy

Łączę wyrazy uszanowania

Tadeusz Majchrowicz

Zastępca Przewodniczącego KK NSZZ „Solidarność”