Solidarność Podbeskidzie Jubileusz „Solidarności”

Jubileusz „Solidarności”

Jubileusz „Solidarności”

Obchody w Oświęcimiu

Niezwykle uroczysty przebieg miał finał oświęcimskich obchodów 35. rocznicy powstania NSZZ „Solidarność”, który odbył się 8 października w Oświęcimskim Centrum Kultury.
Uroczystość w OCK, zorganizowana przez Starostwo Powiatowe w Oświęcimiu, była zwieńczeniem całego bloku spotkań i imprez, które w ostatnim czasie zostały zorganizowane w Oświęcimiu z okazji XXXV-lecia „Solidarności”. Wcześniej były m.in. jubileuszowa Msza święta, festyn rodzinny, okolicznościowa wystawa oraz blok konkursów, zorganizowanych w szkołach ponadgimnazjalnych powiatu oświęcimskiego. Patronat nad tymi konkursami, perfekcyjnie zorganizowanymi przez Młodzieżowy Dom Kultury w Oświęcimiu, objął Instytut Pamięci Narodowej, a nagrody ufundowały między innymi Zarządy Regionów NSZZ „Solidarność” Małopolski i Podbeskidzia. Wyniki konkursów znaleźć można TUTAJ.

W auli Oświęcimskiego Centrum Kultury zebrali się zarówno uczestnicy konkursów i ich nauczyciele, jak też samorządowy, parlamentarzyści oraz dawni i obecni działacze „Solidarności”, w tym szefowie regionów Małopolska i Podbeskidzie, Wojciech Grzeszek i Marek Bogusz oraz mieszkający w Oświęcimiu wiceprzewodniczący Sekretariatu Emerytów i Rencistów NSZZ „Solidarność” Bronisław Skoczek.

– Dziękuję wam, że pamiętaliście o tej rocznicy i chcecie poszerzać swą wiedzę o „Solidarności”, o jej burzliwej historii i współczesności. Chcemy wam w tym pomagać poprzez nasze publikacje, naszą stronę internetową i wsparcie wszelkiego tego typu inicjatyw – mówił do uczestników konkursu Marek Bogusz.

Po wręczeniu nagród i okolicznościowych przemówieniach uczestnicy uroczystości mogli obejrzeć spektakl „Drogi do Solidarności”, przygotowany przez młodych aktorów Teatru „Na Stronie” z LO im. Stanisława Konarskiego w Oświęcimiu i Grupy Teatralnej „Minus Jeden”. Przedstawienie, które zasłużenie zostało bardzo gorąco przyjęte przez widownię, zostało przygotowane przez nauczycieli Janusza Toczka oraz Donatę Wójcik-Bąbską i Izabelę Paszko.