Solidarność Podbeskidzie Fiat: negocjacje bez efektów

Fiat: negocjacje bez efektów

Dyrekcja tyskiego FCA Poland oraz bielskiego FCA Powertrain przedstawiły we wtorek 19 marca 2019 propozycje wzrostu wynagrodzeń – wraz z premią – o 250 zł brutto miesięcznie (co oznaczałoby w FCA Poland podwyżkę stawek zasadniczych o 211,86 zł, natomiast w FCA Powertrain – gdzie premia jest niższa – o 221,24 zł miesięczne) oraz utrzymanie przez kolejny rok premii opartej o wskaźniki efektywności w obszarze EMEA Grupy FCA (tzw. plan przemysłowy ).

Związki zawodowe w odpowiedzi stanowczo stwierdziły, że proponowana kwota podwyżki jest nie wystarczającą, jednocześnie nie wyrażając zgody na wprowadzeniu rocznego planu przemysłowego kosztem wzrostu płac zasadniczych. – My cały czas podtrzymujemy żądanie wzrostu stawek zasadniczych o 5 zł na godzinę, co miesięcznie razem z premią oznacza wzrost o 991 zł – mówi przewodnicząca MOZ NSZZ „Solidarność” FCA Poland Wanda Stróżyk. – Nie wolno zapominać, że w Tychach zbiorowej podwyżki płac nie było od czterech lat, zaś w Bielsku-Białej od ośmiu.

Z żądaniem zbiorowej podwyżki płac zasadniczych o 5 zł na godzinę na początku marca 2019 wystąpiły w obu spółkach wszystkie związki zawodowe w trybie sporu zbiorowego.

Więcej o żądaniach związkowców i o sporze TUTAJ