Pozostałe NASZE KONKURSY

NASZE KONKURSY

Regionalny Konkurs Plastyczny „Solidarność” w oczach młodzieży

Konkurs ten jest organizowany przez „Solidarność” Regionu Podbeskidzie pod honorowym patronatem Śląskiego Kuratora Oświaty.

Celem konkursu jest popularyzacja wśród młodzieży historii i idei „Solidarności”, a także wiedzy o funkcji i roli związków zawodowych. Konkurs nasz ma też propagować postawy patriotyczne, jak również rozwijać zainteresowania i pasje artystyczne. Termin nadsyłania prac upływa 4 stycznia 2019 roku.

Wszystkie szczegóły znaleźć można w  regulaminie – TUTAJ. Z kolei TU znajduje się karta zgłoszenia, a TU równie ważna klauzula informacyjna.

Dla zwycięzców i ich opiekunów czekają atrakcyjne nagrody, w tym trzydniowy wyjazd edukacyjny do Gdańska.

Konkurs plastyczny dla młodzieży został przedłużony.

IX Podbeskidzki Konkurs Historyczny „Solidarni”

Konkurs, organizowany przez Zarząd Regionu Podbeskidzie NSZZ „Solidarność” we współpracy z Oddziałowym Biurem Edukacji Narodowej IPN w Katowicach, poświęcony jest historii polski w latach 1976-1989 ze szczególnym uwzględnieniem wydarzeń na Podbeskidziu.  Jego uczestnikami mogą być uczniowie szkół ponadpodstawowych z terenu Bielska-Białej oraz powiatów bielskiego, cieszyńskiego i żywieckiego, szczególnie zainteresowani najnowszą historią.

Etap szkolny konkursu odbędzie się 13 grudnia 2018 roku, a finał 6 lutego 2019 roku – w 38. rocznicę zakończenia strajku generalnego na Podbeskidziu.

Szczegóły konkursu zostały przesłane pocztą elektroniczną do wszystkich szkół ponadpodstawowych oraz opublikowane na stronach internetowych katowickiego oddziału IPN i podbeskidzkiej „Solidarności”. Regulamin można znaleźć TUTAJ.

Dodatkowych informacji udziela Artur Kasprzykowski (tel. 32 207 05 68, mail: artur.kasprzykowski@ipn.gov.pl). Na ten adres mailowy należy także nadsyłać zgłoszenia uczestnictwa poszczególnych szkół – najpóźniej do 6 grudnia br.