Pozostałe Krajowy Zjazd Delegatów NSZZ „Solidarność” w Zakopanem

Krajowy Zjazd Delegatów NSZZ „Solidarność” w Zakopanem

26 i 27 maja 2022 w Zakopanem obraduje jubileuszowy XXX Krajowy Zjazd Delegatów NSZZ „Solidarność” z udziałem m.in. prezydenta Andrzeja Dudy oraz premiera Mateusza Morawieckiego.

Obrady  poprzedziła Msza św. odprawiona  25 maja w  sanktuarium Matki Bożej Fatimskiej na Krzeptówkach pod przewodnictwem abp. Marka Jędraszewskiego z udziałem duszpasterzy ludzi pracy z całej Polski, wśród których był także ks. prałat Józef Oleszko z Bielska-Białej.

Dwudniowe obrady rozpoczęły się 26 maja w Centralnym Ośrodku Sportu w Zakopanem. Bierze w nich udział 300 delegatów z całej Polski oraz 200 gości. Wśród uczestników jest sześcioro delegatów Regionu Podbeskidzie: Andrzej Biegun (Browar Żywiec), Marek Bogusz (przewodniczący ZR), Mirosław Brzuśnian (Tauron Dystrybucja Bielsko-Biała), Krzysztof Jaworski (Grupa Kęty), Paweł Łabuz (Sews Cabind Żywiec) i Wanda Stróżyk (FCA Poland SA Bielsko-Biała), a także Bogdan Szozda jako szef Sekretariatu Metalowców NSZZ „Solidarność”. Wśród gości są m.in. sekretarz stanu w Ministerstwie Rodziny i Polityki Społecznej Stanisław Szwed, wiceprzewodniczący podbeskidzkiej „S” Stanisław Sołtysik i Andrzej Madyda oraz członek Krajowej Komisji Wyborczej NSZZ „Solidarność” Michał Marek.

Podczas uroczystej części Zjazdu prezydent Andrzej Duda odznaczył trzynastu działaczy i współpracowników NSZZ „Solidarność” Medalami Stulecia Odzyskanej Niepodległości. Po ceremonii wręczenia odznaczeń głos zabrali przedstawiciele władz, m.in. prezydent Andrzej Duda, premier Mateusz Morawiecki, a także przewodniczący Komisji Krajowej NSZZ „Solidarność” Piotr Duda.

Na zakończenie tej części zjazdu poprzez aklamację przyjęte zostało przygotowane specjalnie na zjazd Posłanie do Ludzi Pracy, wyrażające m.in. solidarność z narodem ukraińskim.

Rozpoczynające się obrady mają dotyczyć m.in. wynagrodzeń, propozycji zmian w organizacji związku, pomocy dla ukraińskich uchodźców. Przewidziane są wystąpienia na temat sytuacji w Ukrainie, a także na temat problemów związanych z unijną polityką klimatyczną.